Comunicació

ÀLEX ROBLES

COORDINADOR DE CATALUNYA MÚSICA

“Tenim pendent fer un programa pel públic jove”

El paper que fem d'ambaixadors de
la música d'aquí
és molt important
com a país

Catalunya Música va celebrar dijous el seu 25è aniversari amb una programació especial que buscava recordar la del primer dia.

L'essència de l'emissora continua sent la mateixa un quart de segle després?
Sí, els valors fundacionals són ben vius. Jo els resumiria en tres pilars. Primer, fer una ràdio de música clàssica en català, i això vol dir amb el nostre idioma i amb la nostra mentalitat, cosa que va fer que de seguida connectéssim amb una audiència i tinguéssim el lideratge ja des del primer any. Segon, tota la feina que s'ha fet i es fa per preservar i difondre el patrimoni universal i el patrimoni català específicament, i donar sortida i difusió a tot el que és nova creació. I tercer, i molt important, fer una ràdio que no sigui ni pedant ni angulosa ni allunyada ni elitista, sinó que s'acosti al gran públic, que tant pugui agradar a un expert melòman com al públic més inexpert però que sent curiositat per la música, i oferir-la d'una manera propera, acostar-nos a nous públics...
En aquest últim objectiu, internet hi deu haver ajudat molt.
Efectivament. Les noves plataformes ens permeten acostar-nos a un nou públic, a través de Facebook i de Twitter, amb la generació de llistes a Spotify, i amb un portal a internet (Catmusica.cat), que alhora integra un canal específic (Catclàssica), que només emet per internet. A més, Catmúsica ara és la marca de clàssica dels mitjans de la Corporació, perquè tenim un programa de televisió que també es diu Catmúsica...
Quin balanç fa dels primers mesos del programa al 33? Tindrà continuïtat?
No depèn exclusivament de mi, però pel que sé la valoració en resultats és positiva. Les audiències en l'aspecte convencional són bones, però el que hem detectat és una pujada espectacular de la gent que el veu i el recupera a través d'internet.
Un dels objectius que es va marcar en l'espai televisiu era desmentir els tòpics que la música clàssica és distant i avorrida. Això es podria exportar a la ràdio amb algun nou format?
Sí. La nostra programació, com deia abans, està pensada per al gran públic. Tenim programes per satisfer els diversos gustos i n'hi ha, és clar, també de més especialitzats. A mi m'agradaria, crec que és una assignatura pendent i un gran repte, fer un programa que vagi més dirigit al públic jove, al públic infantil, a la comunitat educativa i a les famílies en general. És a dir, un programa que realment vagi adreçat al públic que necessita una iniciació. És una assignatura pendent, però és molt ambiciosa i s'ha de fer molt bé. Crec que l'hem d'enfocar d'una manera conjunta i ha de ser un projecte de ràdio, televisió i internet. Espero que si ens ho deixen fer ens hi puguem posar.
Un dels grans èxits de l'emissora va ser el 2009 aconseguir entrar a la Unió Europea de Radiodifusió. L'acord els permet retransmetre els principals festivals europeus i també exportar els d'aquí. Quina de les dues coses és més important?
Les dues ho són molt. Una ens fa sentir que formem part del món i l'altra ens posa al món; posa al món els nostres músics i intèrprets, i la música que es produeix a les sales de concert de Catalunya, i fa que sonin com no han sonat mai. Crec que mai no ha sonat tanta música d'autors i intèrprets catalans al món com ara, quant a quantitat i també quant a qualitat. Evidentment, si n'hagués de triar una, tot i que és molt important que des de casa nostra puguem sentir els principals festivals europeus i això ens enriqueix molt com a emissora, hi ha un abans i un després, és molt important com a país que puguem mostrar la música que es produeix a Catalunya més enllà de les nostres fronteres. Aquest paper d'ambaixadors que modestament fem és molt important.
L'aniversari ha servit per estrenar noves sintonies que han fet Albert Guinovart, Bernat Vivancos i Joan Vives i Sanfeliu. Alguna novetat més?
Hi ha dues sintonies més que estan encarregades, i que arribaran abans d'acabar l'any, a Jesús Rodríguez Picó i Marc Timón. El 26 de maig farem un concert molt especial d'aniversari amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, que també fa 25 anys, al Palau de la Música. D'aquí final tindrem altres actes, concerts i també programes especials que estem dedicant als compositors homenatjats aquest any, especialment Montsalvatge i Toldrà.
La coincidència ha fet que el dia de l'aniversari se us entregués el premi Ràdio Associació.
Sí, ni que ho haguéssim fet exprés! [riu] La categoria del premi és a la millor programació de ràdio, per tant jo l'interpreto com un premi als 25 anys, però que reconeix també el valor que té la programació que fem. Penso que Catalunya Música és una emissora que respon a una idea de país, que enriqueix culturalment el país que tenim, que si no hi fos segurament l'hauríem d'inventar. Probablement podríem passar sense la seva existència, però seríem més pobres culturalment i més tristos.

Vuit anys al capdavant de l'emissora

Àlex Robles i Fitó (Barcelona, 1965) és coordinador de Catalunya Música des de l'abril del 2004. Durant un breu període el 2005 –des del març fins a l'agost– va ser cap de programes de Catalunya Ràdio, i després va tornar a la coordinació de l'emissora de música clàssica. Des de l'octubre passat, presenta el programa Catmúsica al 33.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.