la contra

Els Minyons fan el cim

La colla terrassenca forma un pilar de 4 a l'agulla de la Castellassa de Can Torres a Sant Llorenç del Munt

50 metres d'escalada. L'agulla de la Castellassa sobresurt en direcció est per

erigir-se en solitari separada de la resta del massís.

Res no els atura. A 788 metres d'altura, els Minyons de Terrassa van fer dissabte un pilar de 4 al cim de la Castellassa de Can Torres, al massís de Sant Llorenç del Munt. L'aventura s'emmarcava en el 30è aniversari de la colla, que se celebra aquest any. Equipats amb arnesos, cordes, mosquetons, 28 castellers, vestits amb la camisa malva, van escalar els 50 metres que té aquesta agulla des de la base.

Havien triat monòlit rocós per la seva espectacularitat de paisatge i la seva representativitat dins del massís de Sant Llorenç del Munt. Aquesta agulla es troba separada de la cinglera, fet que li dona una visió molt més extensa del seu volum, amb una gran atracció estètica que ha deixat pas a diverses manifestacions artístiques, literàries, esportives i llegendàries. La base de la Castellassa és allargassada, d'uns noranta metres de llarg i trenta d'amplada màxima en el seu punt mitjà.

Un dels requisits per formar part d'aquesta excursió era tenir experiència en escalada. Malgrat això, un equip d'escaladors experts es van encarregar d'assegurar el pas de tots els participants, i van col·locar diferents cordes fixes per facilitar-ne l'ascensió, que va ser lenta i delicada. Un cop van arribar al cim es van trobar de sobte amb «una sensació de buit molt maca», va descriure el president de la colla, Jaume Roca. En aquell moment, es va esvair la preocupació sobre si tindrien prou espai per pujar un castell. «El monòlit era prou ample, hi havia 15 metres quadrats útils», va indicar Roca. Malgrat això, va ser necessari col·locar un entramat de cordes per formar una reunió que pogués assegurar la posició de totes les persones per formar la pinya.

Per evitar que es produís cap accident, la consigna era moure's a poc a poc i amb paciència. «Vam estar calmats, tranquils i concentrats per fer el pilar», va relatar el president dels malves. De fet, abans de l'ascensió dels participants ja s'havia estudiat a l'assaig el sistema per fer la col·locació de la pinya i la construcció del pilar de manera que tothom estigués assegurat en tot moment.

El primer castell, mirant cap al nord, es va fer de manera «més senzilla del que ens pensàvem per l'entorn», va indicar Roca. Per aquest motiu, es van veure amb cor de repetir el pilar de 4. La segona vegada, però, el van carregar mirant cap al sud. «Els vam disfrutar molt», va assenyalar Roca.

Totes les persones que van escalar-hi van participar de la pinya. El més jove de l'expedició era l'enxaneta, amb 7 anys, i el més veterà té 89 anys. El descens es va realitzar sense cap complicació per destacar. No és la primera vegada que els Minyons fan el cim. Fa un anys, la colla castellera ja va fer un pilar de cinc a l'agulla de la cova del Drac. La primera experiència d'aquest tipus, però, es va fer a l'avenc del Llest.

D'altra banda, els Minyons van començar ahir els assajos per la diada castellera de la festa major de Terrassa del 5 de juliol. Abans, però, participaran en la diada castellera de Sant Cugat del Vallès, que se celebra el diumenge vinent a les sis de la tarda a la plaça de l'Octavià en la festa major del municipi. A més dels malva, hi haurà els amfitrions, els Castellers de Sant Cugat i els Castellers de Sants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.