Economia

‘Estan segurs els nostres estalvis?'

Ni cau l'euro, ni ‘corralito'

Cent cinquanta persones assisteixen a Girona a una xerrada de l'economista Simón Pérez sobre l'actualitat del sistema bancari i la situació de l'economia espanyola i mundial

El ponent creu
que l'economia
no millorarà abans
de l'any 2017

“El més probable és que no hi hagi corralito, però si en algun moment ha pogut succeir ha estat ara.” Aquesta és una de les frases destacades de la llarga conferència que ahir al matí va fer Simón Pérez Golarons, director acadèmic de l'Instituto Superior de Empresa y Finanzas (Isefi), entre d'altres càrrecs. Davant unes 150 persones en un acte a l'hotel Ultònia organitzat per la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Pérez va donar un seguit de recomanacions als assistents sobre com vetllar pels seus estalvis dins la conjuntura actual i amb una sèrie de premisses: Pérez creu que no hi haurà corralito i també que l'euro no caurà. No obstant això, recomana als ciutadans que “amb calma, però sense trigar gaire, facin una repassada del seu patrimoni per entendre i decidir si volen assumir el risc que actualment hi ha”. “La situació no és d'alarmisme”, assegura, “però tenim el deure d'analitzar el risc del nostre patrimoni i gestionar-lo”, afegeix el també el director i professor del màster en finances internacionals de la Universitat Abat Oliva CEU. “Quan hàgim vist quina és la composició del nostre patrimoni, si el tenim molt concentrat en banca, que és el tradicional en aquest país, hauríem de reduir aquesta concentració. Això és d'imperiosa necessitat i urgent: diversificar sectorialment el que està exposat al sector financer i bancari”, afegeix Simón Pérez, que insisteix; “Una persona ha de començar a preocupar-se a partir dels 100.000 euros dipositats en una entitat financera, que és l'import que en un correcte funcionament del Fons de Garantia de Dipòsits l'import està garantit. Segur que s'ha de preocupar si supera els 100.000 euros, però com que també està en dubte la credibilitat del Fons de Garantia, en realitat seria a partir de qualsevol nivell”. “Posteriorment podríem analitzar la domiciliació de les nostres inversions que en la majoria de casos és local i no em sembla urgent, però qui tingui por del corralito, que creiem que no es donarà, el camí comporta domiciliar les inversions fora del país, sigui a través de fons d'inversió o d'altres inversions”. Per acabar, l'últim nivell d'anàlisi seria analitzar la divisa de les inversions i veure si està tot concentrat en euros “i si tenim por de la fi de l'euro, diversificar-lo amb d'altres divises, cosa que creiem que és exagerada perquè no creiem que és doni la caiguda de l'euro i perquè el preu a pagar pel risc assumit per les noves divises no compensa el risc que et treus del damunt”, conclou Pérez. Després de tot el que està passant, Lehman Brothers, Grècia... Cada cop és més clar que qualsevol inversió comporta un risc i que en lloc de buscar la màxima rendibilitat, tal com fèiem abans, ara el que cal és minimitzar els riscos fins que l'economia millori”. Preguntat sobre quan creu que arribarà aquesta millora, Simón Pérez respon ràpid: “No abans del 2017.”

Després d'una conferència que, tal com va dir el president de la FOEG, Jordi Comas, havia deixat el públic “absolutament estabornit”, aquest va fer una crida a recuperar la confiança i a seguir treballant, “recuperant els valors de sempre a casa nostra: el treball, l'esforç i l'entusiasme”. Aquestes són les regles d'or”, va concloure Comas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.