Economia
Massa incerteses amb tensió màxima
Per Santiago Simón, d'Esade, el focus ara està posat en l'atur i la falta de solvència de la banca
Josep Soler, de l'IEF, creu que el Consell Europeu és una gran via per recuperar la confiança
Els experts consultats
per El Punt Avui coincideixen que ara per ara hi ha massa incerteses
i problemes sobre la taula per aconseguir una ràpida sortida de la crisi del deute a la zona euro.
Santiago Simón
Professor de finances d'Esade
“Jo apostava per un relaxament dels mercats aquest dilluns, gràcies a les eleccions de Grècia, en què han guanyat els partidaris de l'euro, i França, on un Hollande a favor de plans d'estímul s'ha imposat en les legislatives. No ha estat així perquè, al final, han pesat més en els mercats el PIB negatiu, els sis milions d'aturats i l'augment de la morositat que arrossega Espanya. A partir d'ara tothom estarà pendent del resultat de les auditories a la banca, que es donaran a conèixer dijous que ve i que determinaran el forat que veritablement tenen els grups financers. Amb un bo cotitzant per sobre del 7% està clar que l'Estat espanyol està en zona de rescat, ja que el deteriorament de la situació va molt més enllà del mercat immobiliari. La gent no té diners per pagar res.”
Xavier Teixidó
Director de Renta 4 a Barcelona
“Les eleccions gregues no han canviat res, perquè en el fons tot segueix igual i els mercats viuen pensant en el present. Les borses, el que sembla que tenen clar és que la solució no arribarà a curt termini, encara que també és cert que es percep un esforç per salvar la moneda única.”
Josep Soler
Director de l'Institut d'Estudis Financers
“Hi ha molts elements negatius que conflueixen. En primer lloc, Grècia encara no ha format govern i, a més, vol renegociar les condicions de l'ajuda. Per altra banda, el rescat als bancs espanyols s'ha presentat molt malament i, una setmana després del seu anunci, encara desconeixem cóm es durà a terme i les seves principals característiques. El govern espanyol, a més, no fa cas de les recomanacions internacionals i, aquest mateix cap de setmana, Rajoy ha rebutjat aplicar les mesures proposades de l'FMI d'apujar l'IVA i retallar el sou dels funcionaris, que a mi em semblen molt raonables. El Consell Europeu de la setmana que ve es presenta com a fonamental i seria bo caminar cap a una unió bancària i fiscal, encara que això és lent i requereix un cert temps per a la seva introducció. El més important, però, és guanyar credibilitat davant els mercats perquè la situació s'està agreujant de veritat.”
Federico Steinberg
Investigador del Real Instituto Elcano
“Un cop coneguem les auditories sobre la banca les ajudes haurien de desemborsar-se de cop, per posar fi definitivament als problemes dels bancs zombis. Jo crec que la línia de crèdit per finançar la banca es podria articular amb un interès del 3% a 15 anys. Per altra banda, crec que a dia d'avui és massa d'hora per parlar d'un segon rescat d'Espanya. Crec que no hauríem de prestar tanta atenció a l'evolució del deute en el mercat secundari, perquè hi ha poques operacions i és més fiable centrar-se en els tipus en què es finança el tresor públic. En definitiva, es crea una ansietat que impedeix veure una sortida.”
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.