Política

Una nació, una secció

El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today estrenen la secció ‘Catalunya vol viure en llibertat' per reflectir els canvis que viu la societat

La secció es mantindrà fins a l'11 de setembre del 2014

Es tracta d'una mesura poc habitual per
una situació excepcional


Els lectors d'El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today incorporen a partir d'avui una nova secció als seus productes –Catalunya vol viure en llibertat– amb la intenció que es visualitzi clarament l'aposta d'aquest grup de publicacions diàries, setmanals i mensuals per una Catalunya lliure i desacomplexada. Catalunya vol viure en llibertat és l'eslògan que, ara farà vint anys, El Punt va utilitzar com a lema d'un concert fet a la Devesa de Girona al qual van assistir més de 15.000 persones i que va posar en relleu el malestar dels catalans amb les detencions d'independentistes practicades pel jutge Garzón poc abans dels Jocs Olímpics del 1992. Vint anys després, i amb el sumari del cas Garzón oblidat, l'eslògan continua més viu que mai perquè Catalunya continua reivindicant el dret a poder viure en llibertat. Arreu del territori, entitats i associacions treballen d'una manera o altra per evidenciar aquesta situació, i El Punt Avui i tots els productes vinculats volen donar-los veu i fer de plataforma d'aquesta situació.

Les males relacions entre Catalunya i Espanya, el poc respecte de la segona vers la primera, el debat sobre el pacte fiscal, la clara degradació d'algunes institucions espanyoles, les consultes populars que es van fer arreu del país dos anys enrere, la sentència del TC contra l'Estatut o la reacció que van tenir els ciutadans de Catalunya en la manifestació del 10-J d'ara també farà fos anys en són una mostra clara. La creació d'una secció d'aquestes característiques és un fet extraordinari en el món del periodisme escrit. Però la situació que travessa el país en aquests moments és també extraordinària, i un diari no s'ha de limitar a ser un simple recull d'informacions, sinó que també té com una de les seves principals missions denunciar situacions injustes. I l'actual ho és.

El Punt Avui dedicarà, doncs, a partir d'avui i fins a l'11 de setembre del 2014, dues planes diàries com a mínim a les informacions relacionades amb aquesta situació, amb la pretensió no només de recollir allò que ja ens apareix a l'agenda política, sinó també aquelles informacions que es generin als Països Catalans i que no solen ser motiu de tractament als mitjans de comunicació tradicionals.

A la campanya, s'hi afegeix també El9, l'únic diari esportiu en català, que evidentment dedicarà una especial atenció a les seleccions nacionals catalanes reconegudes i, és clar, a les no reconegudes i que a hores d'ara impedeixen que Catalunya aparegui en l'agenda esportiva mundial amb la normalitat que li correspondria. A Presència i a L'Econòmic hi apareixeran també setmanalment iniciatives relacionades amb l'eslògan Catalunya vol viure en llibertat, i a Catalonia Today hi sortiran mensualment.

La campanya, si no és que la relació entre Catalunya i Espanya canvia radicalment o que Catalunya assoleixi la independència, es mantindrà activa fins a l'11 de setembre del 2014, data en què es commemoraran els 300 anys de la pèrdua de les llibertats de Catalunya després de la derrota contra les tropes de Felip V. L'11 de setembre del 2014 la campanya finalitzarà amb un acte multitudinari que s'ha començat a treballar i que es concretarà més endavant, però ara es posa en marxa amb aquesta nova edició del concert que va utilitzar l'eslògan vint anys enrere a Girona.

Els alcaldes aposten per l'independentisme

Els alcaldes s'estan convertint en el braç institucional del sobiranisme gràcies a la implantació de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). En pocs mesos de vida l'entitat ja aglutina 475 ajuntaments –la meitat dels de tot el país–, 23 consells comarcals i 1 diputació, i un dels objectius és que totes les poblacions adherides convoquin el mateix dia una consulta. L'horitzó es fixa pels anys 2013/2014. A curt termini celebraran una macroassemblea a Girona –el 7 de juliol– en què marcaran el full de ruta i donaran ple suport al concert econòmic.

L'ANC recull la llavor de les consultes

La consulta d'Arenys va marcar un abans i un després. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es va constituir al març al Palau Sant Jordi amb la presència de 7.000 persones, n'ha recollit la llavor. Pels pròxims mesos preparen actes per fer créixer el suport social al sobiranisme.

Insubmisos fiscals que denuncien l'espoli català

Uns restauradors del Priorat, cansats de l'espoli fiscal català, van iniciar una campanya per deixar de pagar l'IVA a l'Estat i ingressar-lo a Catalunya. Altres empresaris i persones a títol individual han secundat la iniciativa. De moment, ningú no ha rebut cap amonestació.

Internet i les mobilitzacions a les xarxes

Internet s'ha convertit en un dels millors aliats per difondre els moviments socials. Una manera ràpida d'arribar a tothom. Un dels exemples és el web Dóna la cara per la independència, en què més de 25.000 persones han enviat la seva foto i s'han mostrat favorables a l'estat propi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.