Societat

El govern rectifica en una setmana el sistema de taxes

El govern reajusta els càlculs de pagament en funció de la renda familiar incorporant-hi el patrimoni i altres desgravacions

Es comptabilitzarà de la mateixa manera que l'accés a les beques estatals que atorga el ministeri

El govern ha reajustat el sistema de valoració de la renda familiar que determinarà el preu de les taxes universitàries per al curs que ve. Una setmana després de la seva presentació, i una setmana abans de l'inici de la matrícula, la secretaria d'Universitats i Recerca va informar ahir que el llindar de renda familiar per fixar el percentatge del que es paga per cada matrícula no tindrà només en compte els ingressos familiars, sinó la “renda computable”. Aquest concepte és el mateix a partir del qual es calculen les possibilitats de beca, i inclou els ingressos però també el patrimoni cadastral, les obligacions patrimonials, com ara les hipoteques pendents, o les persones a càrrec.

El govern també introduirà una altra variable: el fet que la família disposi de més d'un fill a la universitat, i si algun altre és discapacitat. Els canvis els ha fixat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, que durant aquesta setmana havia anat informant els rectors universitaris de la flexibilització del decret de taxes, per mirar de tranquil·litzar la comunitat universitària.

Els barems nous suavitzaran els llindars màxims per a algunes famílies. Una unitat familiar amb hipoteca en marxa, per exemple, podria baixar de llindar i pagar menys del previst inicialment. Es calculava que dos de cada tres universitaris hauran de pagar el 25% del cost dels estudis, percentatge màxim que fixa la llei. El reajustament podria fer baixar un graó en el llindar de pagament algunes famílies. Antoni Castellà va admetre ahir, en una entrevista a COM Ràdio, que les taxes de la universitat pública catalana “seran ara més altes que les de la majoria d'Europa continental. A Alemanya, per exemple, el preu és més reduït, però allà no tenen el sistema de salut gratuït, per exemple”. Castellà sosté que “el cost no serà desmesurat”, ja que en cap cas supera el 25% del que costa formar un alumne.

El 60% dels universitaris podrien pagar el doble el curs 2012/2013 que el que ara s'ha acabat. El govern emmarca la pujada màxima en un seguit de canvis en el sistema d'ensenyament superior: contractació de professorat de forma no funcionarial i acreditació docent per mèrits, redefinició de la governança de les universitats, ampliació de la política de beques, fixació d'un servei comú de compres, inici dels doctorats industrials...

La matriculació començarà el dia 16 de juliol. Les noves taxes entraran en vigor igual que les noves beques, tant les catalanes com les del ministeri. Catalunya amplia el gruix de beques enguany. Els alumnes hauran de pagar només el 60% del cost de la matrícula aquest juliol. La resta, durant el curs, i fins i tot hi ha la possibilitat d'acollir-se a crèdits.

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va avançar ahir que el decret que regula les beques per al curs que ve i que ha modificat els requisits per accedir als ajuts ministerials entrarà avui en vigor. A banda de fixar un mínim de qualificacions d'un 5,5 per accedir-hi, el ministeri obligarà a tornar els ajuts als estudiants que no aprovin la meitat dels crèdits per als quals s'han matriculat. Fins ara es requeria només aprovar un terç de les assignatures.

Diversos col·lectius d'estudiants ja han anunciat mobilitzacions al setembre contra les taxes, tant en l'àmbit català com estatal.

LES XIFRES

35
milions per a beques hi haurà el curs 2012/13, del total de 90 milions que s'ingressa amb les matrícules.

LA FRASE

66
per cent dels estudiants pagaran el 25% de la seva formació, segons les previsions d'Universitats.
El propòsit és que ningú amb talent o voluntat d'estudiar quedi exclòs de les beques
Antoni Castellà
secretari d'universitats i recerca
16.07.12
El dilluns que començaran les matriculacions a les universitats públiques catalanes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.