Societat
Joan Montasell
enginyer agrícola que treballa a l'IRTA
“La cervesa és una matriu perfecta per casar gustos”
Aquest jove enginyer agrícola que treballa a l'IRTA comença a fer-se un nom en el món de la cervesa d'autor i ha trobat en les fruites autòctones del Maresme terreny adobat per oferir un nou concepte de la cervesa tradicional
Però la cervesa no es feia de cereals?
Sí, però a cap lloc està escrit que només s'hagi de fer de cereals. Experimentar amb altres gustos i ingredients és l'essència per millorar el producte.
D'on li ve la fal·lera per aquesta beguda?
Vaig fer un Erasmus a Bèlgica sobre un projecte de recerca de la cervesa i se'm va obrir tot un món. Quan vaig tornar a casa em vaig comprar un equip per elaborar cervesa artesana i m'hi vaig llançar de cap. La cervesa és una matriu perfecta per casar nous gustos.
Va enganxar el boom de la cervesa artesana.
Va ser molt fàcil començar perquè l'interès per elaborar una producció pròpia anava creixent. A banda dels ingredients naturals, la diferència entre la cervesa industrial i l'artesanal és que aquesta última es gasifica amb el sucre que se li incorpora i no pas injectant-li gas des de fora.
I quan se n'adona, que la fruita pot ser una bona companya de viatge del blat i l'ordi?
A Sant Cebrià el conreu de la maduixa és tota una tradició i vaig pensar que calia provar-ho. Així va néixer Maduixet, feta amb la varietat Pájaro, que es caracteritza per ser lleugera, agradable de beure i sobretot molt aromàtica.
Més d'un li deu haver arrufat el nas davant la nova beguda.
Més d'un s'ha negat a tastar-la! Però la majoria de gent m'ha acabat acceptant que té un gust que enganxa i tant és així que ja n'he fet catorze produccions d'uns vint o trenta litres cadascuna.
I l'èxit l'empeny a continuar experimentant.
Acumulo fins a 45 receptes de cervesa d'estils molt variats com ara la feta amb xili, amb saüc, amb flor d'hibisc, amb ratafia, amb poma Royal Gala i amb mel de taronger, entre d'altres. L'any passat dues d'aquestes cerveses van participar a Dinamarca i a Itàlia en concursos de cerveses artesanes.
I com arriba a la cirera d'en Roca?
Arran de la Fira de la Vallalta em fan la proposta i el resultat és espectacular. També hi poso cireres negres, perquè hi donin el color vermellós. Si no seria ben rossa.
Hi ha algun producte que descarti?
No hi combrego gens, amb les verdures. Una cervesa verda no crec que funcionés.
I com s'agafen els experts cervesers aquestes novetats?
Qui realment entén de cervesa no es tanca a provar coses noves. Ara, aquella gent consumidora de l'ampolla del bar i acostumada a una marca no la faràs canviar.
Quin és el públic més receptiu?
Amb la Maduixet tothom s'hi ha rendit, joves i grans, i espero que amb la de la cirera d'en Roca passi el mateix.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.