Política

MONTSERRAT CANDINI (CIU)

ALCALDESSA DE CALELLA, ADHERIT A L'AMI

“Ens estem traient els complexos”

La cap del govern de Calella vol disposar de prou temps per sumar la majoria dels ciutadans a la independència

Manté que el pacte fiscal és la primera estació i que sense els municipis mai no hi haurà sobirania plena

Néta d'un republicà que va ser empresonat, Montserrat Candini diu que de ben petita ha viscut a casa la necessitat d'assolir una Catalunya lliure, i manté: “Ara més que mai, per ètica, he d'intentar deixar a la meva filla un país millor que l'actual, supeditat a un estat que es nega a entendre'l.”

La primera alcaldessa de la història de Calella compagina el càrrec amb el de senadora a Madrid per CiU, on viu de primera mà les complexes i tibants relacions entre Catalunya i Espanya. Malgrat confirmar que el camí cap a l'assoliment d'un estat propi no es podrà aturar, continua confiant en el seny per afegir més ciutadans a la causa.

Calella és a l'AMI per convicció o perquè tocava ser-hi?
Per convicció de les dues forces polítiques, CiU i ERC, que van donar suport a la moció, i perquè té una sensibilitat demostrada envers la llibertat per Catalunya.
Decidida a pagar el peatge davant aquesta clara demostració cap a l'assoliment de l'estat propi?
La sobirania forma part de l'ADN tant de Convergència com de CiU. És cert que el procés s'ha accelerat, però és l'única resposta al menysteniment, el maltractament i la supèrbia de l'Estat espanyol cap al govern català. Ens estem acabant de treure tots els complexos i plantant cara a la centralització.
Tot i això, ha reclamat un tempo més pausat que el d'altres ajuntaments on ja oneja l'estelada.
S'ha d'anar tan de pressa com calgui, però fent molta pedagogia a la recerca d'una gran majoria social que doni suport a la sobirania real de Catalunya. No m'agrada que em marquin la pauta col·lectius, del tot respectables, però que actuen sota el lema “o caixa o faixa”. Hem de defugir la política d'enfrontament i de fragmentació. No ens porta enlloc i ens debilita.
Però el mateix Jordi Pujol diu que cap independència s'ha aconseguit per majoria absoluta.
Cert, però si ara els percentatges ens situen en el 51% hem d'arribar al 65% mínim per teixir el futur del nostre país. Si algú es pensa que sortir el cap de setmana a la Diagonal amb senyeres i estelades vol dir que l'endemà serem independents, s'equivoca.
Creu que el camí cap a la independència no té retorn?
Crec que el camí cap a la sobirania global no té retorn. Jo el que vull per a Catalunya són els mateixos drets i avantatges que qualsevol estat de la Unió Europea. La capacitat plena per decidir el seu futur.
I quin paper hi té, el municipalisme, en la construcció del país?
N'és la base, perquè som l'administració més propera, la que teixeix solucions als problemes dels ciutadans. Sense els municipis no hi haurà mai sobirania plena.
Doncs no paren d'anunciar retallades en l'administració local...
És una mostra més d'un clar autisme polític del PP. Els populars entenen les estructures polítiques com a poder, no com a responsabilitat. Ens tracta com a súbdits, no com a ciutadans, i està fent una política del segle XIX. El ministre Montoro és l'exemple clar d'allò que mai ha de ser un polític: algú que imposa i que no raona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.