Salut

SALUT

Albera Salut es consolida com a model autogestionat

L'ABS de Peralada és l'única de les comarques gironines de base associativa, en què la gestió la porten els seus professionals

Es va engegar el 2002 i dóna servei a 7.100 habitants

L'ABS de Peralada, que aplica el model d'una entitat amb base associativa (EBA), ha arribat al seu desè aniversari reafirmant els seus valors i, també, la possibilitat d'altres fórmules de gestió, en aquest cas aplicades a la sanitat. L'ABS de Peralada, l'única de les comarques gironines de base associativa en què la gestió la porten els mateixos professionals sanitaris a través d'un concurs públic, està dotada d'un equip sanitari de set metges, una pediatra, set infermeres, dues auxiliars, una llevadora, una podòloga, una treballadora social i sis administratives. Dóna servei a una zona amb uns 7.100 habitants amb consultoris a diversos nuclis de població, a banda del central, a Peralada.

El director d'Albera Salut, Lluís Martínez , va destacar ahir la implicació del personal en el projecte i, també, la ràtio de pacients (al voltant de 800 malalts per metge), que avalen la seva bona recepció. En aquest sentit, Martínez va explicar la bona acceptació entre els usuaris de les EBA que operen a Catalunya, al voltant de la dotzena. Segons les enquestes del Departament de Salut, i segons Martínez, aquestes les situen en molt bones posicions quant a valoració i, la primera de la llista, recau en una EBA.

L'ABS de Peralada atén usuaris d'Espolla, Pedret i Marzà, Rabós, Mollet de Peralada, Masarac, Vilajuïga, Sant Climent Sescebes, Garriguella, Cabanes, Vilabertran, Vilamaniscle, Peralada, Vilanova de la Muga i Vilarnadal. Segons Martínez, l'èxit del model es basa en la “transparència i claredat en la gestió dels recursos sanitaris i la implicació i l'educació de la població”. Martínez recorda els inicis, l'any 2002, quan ocupaven un pis fins que, el 2003, ja es va disposar del nou centre.

Pel que fa al funcionament, Martínez posa especial èmfasi en el debat col·lectiu, molt allunyat de les estructures piramidals més clàssiques.

Retallades

El director de l'ABS, Lluís Martínez, no defuig el debat sobre els ajustos i destaca que el projecte no ha estat exclòs de les retallades. En aquest sentit, se'ls ha reduït un 10,11% –el pressupost s'acosta als 2 milions d'euros– fet que per mantenir el projecte i, molt especialment els serveis, el personal s'ha reduït el sou un 15%. Durant el primer semestre del 2012 els metges de família han fet 25.421 visites; pediatria, 4.516; odontologia, 2.035; infermeria, 12.419; treball social, 570, i atenció continuada, 6.082.

LA XIFRA

25.421
visites el primer trimestre
del 2012 és el que ha fet l'ABS de Peralada, que dóna servei a una zona amb uns 7.100 habitants.

Recels i implantació

Lluís Martínez, director de l'Albera Salut, recorda els recels del govern de la Generalitat, a l'època del primer tripartit, pel que fa a la gestió de les EBA: “Un dels acords del Pacte del Tinell, precisament, preveia fer una auditoria d'aquestes entitats.” Però, i segons Martínez, la visió va canviar totalment un cop examinades: “La llavors consellera de Salut, Marina Geli, va destacar la importància i el paper que tenien i es va comprometre a donar suport a aquestes iniciatives.” La consolidació, però, és lenta. Ara mateix només es preveu obrir una nova EBA, a les comarques de Tarragona. El motiu? Segons Martínez, el risc que implica assumir un projecte, deixar la feina de metge opositor o contractat per la sanitat pública i implicar-se en aquest pioner model de gestió sanitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.