Comunicació

El paradís del català

Andorra és l'únic territori on la llengua té un domini aclaparador en els mitjans de comunicació gràcies al fet que és un estat amb el català com a únic idioma oficial

A més de quatre diaris andorrans, hi ha la RTV Andorrana i la Cadena Pirenaica

Amb el català com a llengua oficial, Andorra disposa de l'oferta més normalitzada quant a mitjans de comunicació en català. La població del principat està formada en un 70% per andorrans (38,8%) i ciutadans provinents de l'Estat espanyol (31,4%), mentre que la comunitat portuguesa (15,4%) supera la francesa (6%). Aquesta realitat demogràfica es trasllada a la televisió.

Premsa

Existeixen quatre diaris andorrans amb edicions impreses i també digitals. D'una banda, hi ha el Diari d'Andorra –del grup Premsa Andorrana SA i que s'edita des del 1991– i El Periòdic d'Andorra, que fins fa tres anys pertanyia al Grup Zeta, però se n'ha desvinculat empresarialment i ara és una corporació 100% andorrana; amb tot se segueix distribuint amb El Periódico. D'altra banda, també s'hi distribueixen dos diaris gratuïts: Bon dia i Més Andorra, que pertanyen a l'editorial La Veu del Poble SA. En els quioscos destaca el setmanari 7 dies, del grup Premsa Andorrana, i hi ha, a més, diverses publicacions comunals.

Ràdio

Ràdio Andorra forma part de la societat de mitjans públics andorrans, juntament amb Andorra Televisió (ATV) (www.rtva.ad). El principal grup privat és Cadena Pirenaica, de la qual formen part Ràdio Valira, que cobreix també part de l'Alt Urgell, la radiofórmula Pròxima FM i la generalista R7P. Ràdio Valira té acords amb Onda Cero, mentre que R7P en té amb RAC1. Els andorrans també poden escoltar les emissores de Catalunya Ràdio, les de Flaix FM, Ràdio Estel i Ràdio 4, i la SER també hi emet programació en català a través de SER Andorra. En el dial també hi ha les principals ràdios espanyoles i franceses.

Televisió

Fa dos anys, la Generalitat, el govern d'Andorra i sis ajuntaments de l'alt Pirineu van signar un acord en virtut del qual, Andorra Televisió es podia sintonitzar a les comarques de l'alt Pirineu i es donava cobertura institucional a l'emissió dels canals de la CCMA (TV3CAT, 33, 3/24, Super 3 i Esport 3) a Andorra. També s'hi pot veure Pirineus TV, que pertany a Cadena Pirenaica. A Andorra també arriba la televisió privada de Catalunya que pertany al Grup Godó, 8 TV. Més enllà de l'oferta en català, es poden veure les cadenes espanyoles (TVE, Tele 5, Antena 3, La Sexta i Cuatro), les franceses (France 2, TV5 Monde, TF1, M6, NRJ 12 i Direct 8) i el canal portuguès (TVI), tenint en compte l'alt percentatge de població portuguesa. BBC World, Arte i CNN completen l'oferta.

Consell Audiovisual Andorrà i Agència de Notícies Andorrana

Fins aquest any, Andorra disposava del Consell Andorrà de l'Audiovisual (CAA), constituït el novembre del 2000 i amb el qual el principat s'equiparava a la resta d'estats europeus dotats d'un organisme de regulació audiovisual. El CAA s'ocupava de realitzar informes referents a la programació i als pressupostos de la ràdio i la televisió d'Andorra (RTVA). El març el Consell General va decidir eliminar el consell audiovisual andorrà “com a mesura de contenció i d'optimització de despesa”, segons va explicar la presidenta de la comissió legislativa d'Economia, Sílvia Calvó, que va afegir que ja es fa un control sobre la RTVA. El pressupost del consell andorrà de l'audiovisual era de 65.000 euros.

Tal com passa a Catalunya amb l'Agència Catalana de Notícies i a l'Estat espanyol amb l'agència Efe, Andorra té també una Agència de Notícies Andorrana (Ana). La diferència, però, és que l'Agència de Notícies Andorrana no és de titularitat pública, sinó que és un grup independent. Nascuda el 2008, l'agència ofereix als seus abonats notícies relacionades amb l'actualitat d'Andorra i de l'àmbit pirinenc en tot tipus de format, ja sigui text, àudio o vídeo. Té un web públic, www.ana.ad, i té perfil a Twitter i a Facebook.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.