Societat

La bombeta s'apaga

Una directiva europea obliga a partir d'avui a deixar de fabricar i comercialitzar les bombetes incandescents

L'alternativa són les halògenes, les de baix consum i les LED

La clàssica bombeta de tota la vida inventada per Thomas Edison fa 133 anys té els dies comptats. A partir d'avui i en compliment d'una normativa europea aprovada l'any 2008 queda prohibida la seva fabricació i comercialització. Això no vol dir que desapareguin de forma immediata de les estanteries dels supermercats i les ferreteries, ja que ningú obligarà a destruir els estocs, però de forma progressiva seran substituïdes per altres tipus de bombetes energèticament més sostenibles. “L'objectiu de la directiva europea és evitar que es fabriquin productes que consumeixin molta energia, i molta gent no sap que en el cas de la bombeta només un 5% de l'electricitat que consumeix es transforma en llum. El 95% es dissipa en forma de calor”, comenta el director de projectes de la multinacional d'il·luminació Osram, Alfonso Canorea.

De fet, l'assetjament a la bombeta va començar el setembre del 2009 amb la prohibició dels llums de 100 watts o més. Un any més tard es retirarien del mercat els de 75 watts i l'any passat, sempre puntualment l'1 de setembre, els de 60 watts. A partir d'avui es tanca el cercle i la mesura s'estén a totes les bombetes incandescents amb filament de tungstè. Canorea, però, considera que no hi ha motiu per a la nostàlgia. Hi ha alternatives a la bombeta clàssica i totes, assegura, tenen avantatges. La primera i més econòmica és l'halògena incandescent, que és pràcticament igual que la clàssica, costa 2,5 euros, dura el doble, unes dues mil hores, i estalvia un 30% d'electricitat. En segon lloc, hi ha les bombetes amb tubs fluorescents, conegudes com de baix consum, que costen 12 euros de mitjana, duren 15.000 hores i estalvien un 80% d'electricitat. Finalment, hi ha les LED, la veritable revolució en el món de la il·luminació, que costen 30 euros de mitjana, duren 25.000 hores i estalvien el 90% d'energia. “És veritat que les dues últimes són bastant més cares, però al final la despesa inicial s'acaba amortitzant”, subratlla Canorea.

Josep Maria Vidal-Ribas, gerent del Clúster d'Il·luminació de Catalunya (Cicat), que agrupa 35 empreses del sector, entén que la substitució de la bombeta d'incandescència i especialment la irrupció de les modernes LED en el mercat domèstic obre nous camins d'investigació ja que es podran construir llums “sense haver de pensar a canviar la bombeta perquè ja durarà més que el mateix aparell”.

Canorea subratlla, a més, que amb la desaparició de la bombeta estem assistint a “una veritable revolució, similar al pas de la fotografia analògica a la digital”. Amb les LED “la química i el vidre són substituïts per l'electrònica i, a més, sense mercuri, que és el que alguns critiquen de les bombetes de baix consum”.

El sector s'està adaptant sense dificultat a aquest canvi de concepte. Tot i això, hi ha algunes associacions de fabricants d'il·luminació que ja han alertat sobre el perill que representen alguns productors de bombetes de baixa qualitat. El director general de l'associació Anfalum, Alfredo Berges, ha assegurat a Efe que hi ha productors, principalment procedents de la Xina, “que han aprofitat la directiva europea per introduir bombetes de menys qualitat”, cosa que implica un “engany” per al consumidor perquè no compleixen les expectatives d'intensitat i duració associades a la il·luminació eficient”.

Amb la substitució de les bombetes tradicionals, la CE espera que cada família deixi de pagar fins a 50 euros cada any, que equival a un estalvi d'entre 5.000 i 10.000 milions d'euros al conjunt de la Unió Europea.

LA FRASE

Aviat no s'haurà de pensar a canviar la bombeta perquè durarà més que el llum”
Josep Maria Vidal-Ribas
gerent del clúster d'il·luminació de catalunya

Un invent de fa 133 anys o més

La invenció de la bombeta incandescent s'atribueix a Thomas Alva Edison. Diuen que la va crear l'any 1879 i que el primer focus va durar encès 48 hores seguides. En realitat, però, hi ha constància que tres dècades abans Heinrich Göbel, un rellotger alemany, ja havia fabricat làmpades amb un filament de bambú carbonitzat dins d'un bulb en què havia fet el buit per evitar l'oxidació. Amb el temps el filament de bambú es va substituir per carboni i més tard per tungstè. Hi ha referències que indiquen que Edison va fer 1.200 experiments abans de presentar la bombeta.

El miracle de Livermore

Les bombetes incandescents tenen de mitjana unes 1.000 hores de llum, però n'hi una que de forma miraculosa fa 110 anys que està encesa. És un focus de 60 watts instal·lat al parc de bombers de Livermore, a Califòrnia, el 1901. Va ser fabricada i bufada a finals del segle XIX i sembla que només es va apagar un cop, l'any 1976, quan va haver de ser traslladada a la seu actual del parc. La seva increïble història forma part ja dels rècords Guinness. La possible explicació que donen els experts a la seva llarga vida és que el filament de carboni és molt gruixut i funciona amb una tensió molt baixa.

De 100 a 20 watts

Tot i que hi ha diverses alternatives, des de les halògenes fins a les LED, les famílies opten cada vegada més per substituir les bombetes tradicionals per les anomenades de baix consum, conegudes també com a CFL o fluorescents compactes. A l'hora de fer el canvi, s'ha de tenir en compte no només que canvia el to de la llum i que triguen més a encendre's que una bombeta clàssica de tota la vida, sinó també la potència. Perquè aquests focus estalvien un 80% d'energia, cosa que vol dir que per substituir una bombeta clàssica de 100 watts, amb un fluorescent compacte de 20 ja n'hi ha prou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.