Administracions

Entrampats pel formigó

Reus busca una sortida per al centre comercial de Metrovacesa. L'obra fa un any que està aturada i compromet les finances locals

Reus havia de reforçar la seva capitalitat comercial al Camp de Tarragona amb un macroprojecte de la immobiliària Metrovacesa. Aquests eren els titulars que l'any 2006 saludaven aquest centre comercial de 80 milions d'inversió. Avui, una macroestructura de ferro i formigó és l'únic testimoni d'un projecte que s'ha convertit en tot un cadàver de l'esclat de la bombolla immobiliària i en un maldecap per al govern municipal de Reus, que està atrapat en una carambola financera a la qual encara no ha trobat sortida.

«Tot està encara obert.» És la consigna des de l'Ajuntament de Reus i la línia en les darreres declaracions oficials fetes sobre el tema per l'alcalde, Carles Pellicer (CiU). A la capital del Baix Camp els terminis per poder sortir d'aquest pou en què ha quedat atrapada la ciutat es van acumulant, i ara ja es parla d'intentar arribar a un acord amb la promotora abans de finals d'any.

Ja fa uns dos anys que l'obra està alentida o directament aturada (públicament, no es va reconèixer la paralització fins l'estiu del 2011, coincidint amb el relleu polític al capdavant de l'Ajuntament), i tant el consistori com la companyia estan negociant des de fa mesos, sense que, de moment, sembli que s'hagi trobat el camí per desencallar les grues i poder tornar a posar-les en marxa.

Un crèdit compromès

Un dels factors clau perquè l'aturada d'una obra (que en unes altres circumstàncies seria un problema privat) impliqui la tresoreria local, és el fet que el gran centre comercial de Metrovacesa, que havia de tenir 83.600 metres quadrats de superfície útil, ocupa terrenys de titularitat municipal. L'operació, de fet, forma part del projecte de trasllat de la Fira de Reus: l'antic edifici es va enderrocar l'any 2008 per deixar el solar a disposició del nou projecte comercial, mentre que l'activitat firal es va traslladar fins al nou pol de la ciutat, el Tecnoparc, que tants maldecaps està donant darrerament als reusencs per la relació amb l'escàndol del hòlding Innova.

Ara, amb la nova fira ja construïda i amb 37,5 milions en crèdits per la seva construcció pendents de començar a pagar-se, de la pota de l'operació que depenia del centre comercial no hi ha més que una estructura aturada i sense data per al seu desbloqueig. Metrovacesa va ser escollida per l'Ajuntament de Reus entre diverses ofertes d'operadors i té una concessió per a l'explotació comercial dels terrenys durant 50 anys. Durant aquest temps, però, havia de satisfer un cànon anual de 5 milions d'euros, generant en total 216 milions d'ingressos segons els comptes del govern municipal reusenc (llavors format pel PSC, ERC i ICV), fets en plena època de vaques grasses. Un coixí que havia de servir, precisament, per pagar el deute que l'edifici de la nova Fira de Reus havia generat.

Quatre anys després, amb un govern de color diferent (CiU i PP) i un context econòmic del tot capgirat, Metrovacesa encara no ha començat a pagar el cànon i ha anat encadenant pròrrogues de la seva llicència d'obres (la darrera, vigent fins l'any vinent). L'Ajuntament, empès per la pressió de l'endeutament, s'ha vist obligat a renegociar els crèdits vinculats a la nova Fira i a buscar amb encara més urgència una sortida que li permeti oxigenar les finances.

Possible renúncia

Tot i que tant l'Ajuntament com Metrovacesa mantenen el secretisme sobre els contactes, sí que es té constància del naufragi de les converses en intentar renegociar el cànon del centre comercial. La promotora volia una rebaixa considerable i un endarreriment que l'equip de govern municipal no ha acceptat, i abans de l'estiu ja va enviar una carta a l'empresa reclamant-li que realitzi el primer pagament.

A partir d'aquí, el govern reusenc sosté que té com a prioritat la recerca d'un acord, però mai a costa de crear una nova despesa econòmica per a la ciutat. Algunes informacions (que cap de les dues parts han volgut confirmar) apunten a la possibilitat que Metrovacesa hagi ofert al consistori renunciar a la concessió a canvi d'una indemnització, extrem que la situació econòmica de l'Ajuntament de Reus fa difícil considerar probable. La renúncia de la promotora, però, no seria pas sorprenent després d'una paralització tan dilatada i tenint l'amenaça d'una denúncia per incompliment de contracte a la qual el consistori tindria dret.

A Reus, de fet, ja han confirmat que altres operadors s'han interessat a assumir el projecte, tot i que caldria veure si això suposaria també una transformació (segurament reducció) del centre comercial. Per si fos poc, l'alcalde ha manifestat repetidament (ja ho feia en la seva etapa a l'oposició) que el projecte de centre comercial no li semblava el més adequat. Però el laberint financer que implica el projecte de Metrovacesa fa difícil ara replantejar una revolució com aquesta en el solar.

Bagatge d'escàndols

Tot i que no relacionat de forma directa, el maldecap de Metrovacesa a Reus penja en part del gran escàndol del mandat a la capital del Baix Camp: les presumptes il·legalitats comeses en la gestió del hòlding d'empreses municipals Innova, l'actor principal darrere del projecte del Tecnoparc. El fracàs de l'operació comercial coincideix a més amb un moment en què la gran competidora territorial de Reus, la ciutat de Tarragona, treu pit després de la inauguració d'El Corte Inglés i l'acord amb Ikea, marques que els reusencs també van cobejar i perdre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.