Política

Mas fa una crida a votar sense “por”

El president convoca els comicis i dissol el Parlament per avançar cap a l'“emancipació” del país”

Sentencia que les “armes” no frenaran la voluntat de tot un poble

Artur Mas va signar ahir el decret de la convocatòria electoral del 25-N amb un prec als ciutadans: “Que votin sense por.” El president de la Generalitat va advertir a Espanya que la Unió Europea no només vigila amb lupa Catalunya sinó també tots els moviments que es fan des de Madrid. “Ningú no pot utilitzar les armes per anar contra la voluntat d'un poble decidida democràticament”, va avisar Mas. El president no va citar la demanda del popular Alejo Vidal-Quadras, vicepresident del Parlament Europeu, perquè La Moncloa intervingui l'autonomia de Catalunya. Però va defensar que, en tot cas, un procés com el que ha emprès Catalunya no es pot “instal·lar en la por”.

Mas va dissoldre el parlament rubricant el decret amb un senzill bolígraf Bic. Però no serà entorn de l'austeritat, que girarà el debat del 25-N. Un dels grans reptes de CiU, ERC, ICV-EUiA i SI serà espantar els fantasmes que agita l'unionisme. Per contrarestar les peticions d'una intervenció militar, com la que ha demanat el coronel Francisco Alamán Castro, el president de la Generalitat va recordar que Catalunya està dins de la Unió Europea, un “club” amb una llarga “tradició democràtica”, i ja fa trenta anys que Espanya va deixar enrere la dictadura franquista. “Espero que l'Estat espanyol reaccioni com un estat madur i responsable”, hi va afegir.

Radicalitat democràtica

La principal carta amb què juga Mas és la pulcritud democràtica del procés pel qual els catalans hauran de decidir el futur del país. És la garantia amb què es presenta als ulls d'Europa, embolcallant-se reiteradament de la bandera dels Vint-i-set, perquè ningú no interpreti els moviments de Catalunya com un “trencament” o una “secessió”. Per això es nega a entonar un “adéu” a Espanya. Es tracta, va argüir, de l'“evolució” natural d'un poble que necessita instruments d'estat: una “emancipació”. Tot plegat sense voler sortir de la UE ni de l'euro.

Aquesta és, de fet, l'altra “amenaça” que branda el PP per desactivar el vot sobiranista: Catalunya quedarà fora de la Unió Europea i de la moneda única si s'independitza. El president de la Generalitat va insistir que no existeix cap precedent que determini que hagi de ser així. I aquesta vegada, a més, ho feia amb l'aval que li han suposat les darreres declaracions de la vicepresidenta de la comissió europea. En una Europa fortament sotmesa a les pressions espanyoles, Viviane Reading va defensar que “cap llei diu que Catalunya hagi de sortir de la UE si s'independitza”. El comissari europeu d'afers econòmics i monetaris, Olli Rehn, va evitar ahir pronunciar-s'hi amb l'argument més concurrent a Brussel·les: es tracta “clarament” d'una “qüestió interna” de l'Estat espanyol que no ha de “comentar”.

Garanties prèvies

En una entrevista a TV3, Mas va al·legar que el manteniment de Catalunya dins de la Unió Europea és una de les “garanties” que Catalunya necessita per culminar el procés cap a l'estat propi. Una altra garantia és que l'opció independentista aglutini “una majoria molt rotunda”. El president considera que una victòria del “sí” del 51% contra un “no” del 49% no és suficient, tot i que va rebutjar xifrar el percentatge mínim necessari. Ara bé, també va avisar que si arribat el moment no està assegurada una victòria rotunda, “ens l'hem de jugar”. I si finalment el resultat majoritari és mantenir l'statu quo actual “haurem tingut un intent que no haurà sortit bé”.

Quant al referèndum d'autodeterminació, Mas va recordar que la legalitat internacional empara que Catalunya pugui decidir democràticament el seu futur. No obstant això, va aclarir que primer demanarà a Madrid poder-lo fer dins del marc legal vigent. Va remarcar, a més, que CiU tornarà a tramitar al Parlament la llei catalana de consultes per si, arribat el cas, es decideix cridar els catalans a les urnes per aquesta via. Quant a ell, està obert al diàleg. Però si malgrat els intents de negociar una consulta pactada Espanya s'hi oposa, considera que més catalans s'adonaran que Catalunya ha de fer el seu propi camí. Pel que fa al rei, va assegurar que des de La Zarzuela no li han transmès la necessitat de reunir-s'hi.

Mas també va advocar perquè la pregunta que es formuli en la consulta, que va insistir que s'hauria de convocar durant la pròxima legislatura, sigui “clara”. No ha d'admetre cap equívoc que pugui deslegitimar el procés.

Majoria “molt rotunda”

CiU persegueix apujar el llistó de 62 diputats amb què compta actualment al Parlament esgarrapant vots a tots els partits. Mas va rebutjar fixar-se com a objectiu l'assoliment de la majoria absoluta però sí va parlar sense embuts d'una “majoria molt rotunda”. La necessita, diu, per liderar el procés cap a l'estat propi. A canvi, ja va anunciar que un cop assolida la plenitud nacional no tornarà a ser candidat, com a prova que no busca “eternitzar-se en el poder”.

Després de la manifestació de la Diada, Mas confia que les proclames independentistes es vegin “a les urnes”. Aquesta serà, segons el seu criteri, la primera prova de foc per comprovar si ha sabut prendre el pols ciutadà a l'hora de convocar eleccions anticipades i tancar, precipitadament, la legislatura catalana més curta.

Un poble que durant 300 anys no ha tingut instruments d'estat té una de les economies més obertes a l'exterior
No volem cap mal a l'Estat espanyol però necessitem una emancipació, prendre les pròpies decisions
Aquí necessitem majories molt sòlides, que segurament cal construir una mica més que les que tenim en aquest moment
El món està mirant quina reacció té l'Estat espanyol davant un fet democràtic com és que Catalunya vulgui decidir
Hi ha un munt de tractats internacionals i europeus, alguns avalats per Espanya, que avalen els drets democràtics
25.11.12
Se celebraran les eleccions.
El Parlament es va dissoldre ahir amb la signatura del decret.
09.11.12
Començarà la campanya electoral.
Els partits en donaran el tret de sortida a la mitjanit.
Vull pensar que trenta anys de democràcia a l'Estat espanyol han servit per a alguna cosa
Estic il·lusionat, apassionat pel procés que estem vivint. [...] En absolut em sento sol. Noto al país aquesta il·lusió
Com pitjor sigui la reacció [d'Espanya] més gent a Catalunya farà el tomb mental que no hi ha sortida [dins d'Espanya]
No es pot fer callar la veu d'un poble a còpia d'introduir la por
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Duran vol un procés “dins la llei”

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va al·legar ahir que el procés sobiranista engegat a Catalunya s'ha d'emmarcar “dins la llei” i cal acompanyar-lo d'una actitud de “diàleg, audàcia i serenitat”. Duran va censurar la crida d'Alejo Vidal-Quadras perquè el govern espanyol prepari “un general de brigada de la Guàrdia Civil”. “Això ho diuen demòcrates?”, va preguntar. Duran també es va pronunciar sobre les insistents apel·lacions que fa el PP a la carta magna per frenar el procés català. “Els britànics no necessiten la Constitució per respectar la llibertat. A Espanya s'utilitza per ofegar la llibertat”, va remarcar. Duran va fer saber a través del seu compte de Twitter que ja ha abandonat la clínica on va ser operat del menisc. La portaveu d'Unió, Marta Llorens, va augurar que el president dels socialcristians estarà perfectament recuperat en deu dies i es podrà implicar en la campanya electoral, que començarà el 9 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.