Torna la Nit dels Octubre
L'editorial 3i4 recupera una de les cites més importants de la cultura catalana
i consciència del que significa aquesta festa”
La 41a edició dels premis Octubre recupera la tradicional festa literària que històricament ha posat fi a una setmana plena d'activitats culturals. L'any passat l'editorial 3i4, encarregada d'organitzar una de les cites culturals més importants del País Valencià, va decidir suspendre la coneguda Nit dels Octubre a causa de la difícil situació econòmica que viu, motivada per les fortes multes econòmiques imposades a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per les emissions de TV3 al territori valencià.
La recuperació d'aquest esdeveniment està lligada a la recent assumpció de les regnes de l'editorial d'Eliseu Climent per la seua filla, Laia, que es va encarregar d'explicar la represa. “La finalitat d'aquesta nova etapa és la construcció del pensament crític que tanta falta ens fa en aquests moments, i per aconseguir-ho trencarem les barreres amb els autors i els lectors. Amb aquesta nova concepció es feia necessari recuperar la Nit dels Octubre”, va explicar.
Això no obstant, serà una versió més modesta –només es posaran a la venda uns 200 tiquets– de les celebracions que acostumaven a emmarcar els Octubre. “No hem volgut fer una gran nit perquè la idea és cuidar els assistents com toca i que els convidats gaudisquen amb plaer i consciència del que significa la Nit dels Octubre”, va explicar la successora de Climent.
La nova responsable de 3i4 va recordar que per aquesta cita hi han passat els intel·lectuals més importants de la cultura catalana i que tots ells han “han contribuït a construir una cultura catalana més forta i més digna”, en un esdeveniment que va definir com “una trobada proactiva en defensa del pensament crític de la cultura catalana”.
Durant l'acte del dissabte 27, que servirà d'homenatge a Joan Fuster, es lliuraran els guardons de les diferents categories. Enguany s'hi han presentat un total de 117 originals: 51 concorren al premi Andròmina de narrativa, dotat amb 10.000 euros; 21 aspiren al Joan Fuster d'assaig, dotat amb 6.000 euros, i 45 obres es disputen el premi Vicent Andrés Estellés de poesia, dotat amb 3.000 euros. El 80% d'aquests diners l'aporten quatre universitats valencianes.