Canals

Quan l'èxit té de cognom: cooperació

El treball en equip, tant entre persones com entre empreses, és l'element en comú que distingeix aquests sis casos de cooperatives. Afortunadament no són un cas excepcional en el teixit empresarial cooperatiu 2 3 4e

Segons la definició del diccionari cooperar és col·laborar amb altres o altre per a un be comú. Aquesta acció que és l'ADN del teixit empresarial cooperatiu, es converteix en un element diferenciador respecte a d'altres models empresarials. És aquesta particularitat que li dóna fortalesa en temps de fortes turbulències econòmiques.

De fet, si fem una petita tria d'algunes de les cooperatives existents a Catalunya és fa ben palès que és precisament la cooperació la que actualment és determinant per engegar noves iniciatives, canviar de models establerts o afrontar la crisi amb èxit. En la totalitat d'aquests sis casos de cooperatives que us expliquem a continuació s'evidencia que el treball en equip, tant entre persones com entre empreses, és la clau de l'èxit. Ho va ser als anys 40 per engegar la que avui és la Unió Corporació Alimentària, tant per aglutinar els moviments associatius al camp aleshores, com per explorar nous mercats ara (estiguin on estiguin). També la cooperació sembla que ha de ser l'eina per canviar un model energètic que aposti més per les energies renovables com el que promou Som Energia, o per fer més visible els serveis i producte de proximitat com el que proposa Fent País SCCL. De la mateixa manera que els grups de ferreteria Cifec i Cofac han entès que en la unió rau la força i han optat per fusionar-se, deu cooperatives del sector tecnològic, renovables i industrials van impulsar el clúster Uni.CO per cooperar entre elles i ser més fortes en un mercat competiu. D'aquesta medicina n'haurien de beure altres organitzacions empresarials que es veuen amb l'aigua al coll però temen perdre el control i, en moments com ara, corren el perill de perdre-ho tot.

4.500 socis per aconseguir canviar el model energètic

La necessitat d'adaptar-se a les noves exigències dels consumidors i a les noves circumstàncies de l'economia ha estat un factor definitiu per afavorir la fusió de dues cooperatives del món de la ferreteria, Cofac i Cifec. La suma d'ambdues, que es va aprovar el mes de novembre i es ratificarà el gener de 2013 a les seves respectives assemblees, dóna com resultat una cooperativa amb més de 340 socis i 445 punts de venda.

iA través de la fusió s'aconsegueix una facturació conjunta estimada d'uns 107 milions d'euros i implantació a quasi tots els territoris de l'Estat espanyol.

Cofac i Cifec han quedat així integrades en NCC, Nova Central de Compres i Serveis de Ferreteria, a la qual també pertany Comafe, l'altra cooperativa que forma part del projecte original de C+C Cooperativa Nacional de Ferreteria.

Arrelats al camp i amb les mires posades a l'exterior

Unió Corporació Alimentària és una cooperativa de segon grau que aglutina la producció de més de 20.000 socis

productors, integrats en 90 cooperatives locals associades, que s'ubiquen majoritàriament a les

comarques de Tarragona, Lleida, Aragó, País Valencià

i les Illes Balears.

Els seus orígens es remunten a l'any 1942 quan va néixer la primera entitat aglutinadora dels moviments associatius del camp a les comarques de Tarragona,

Avui la seva producció està distribuïda entre fruita seca, oli d'oliva, vi i fruita. Mentre la crisi i les amenaces en el sector agrari han anat copejant el camp, la internacionalització ha estat la gran aposta de la Unió. En l'apartat de fruits secs, per exemple, les exportacions representen el 50% de les vendes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.