Canals

Crèdit per a pimes i autònoms

En els darrers dos anys i mig, l'Institut Català de Finances ha facilitat l'accés al finançament a més de 9.000 empreses, per un import superior als 2.000 milions d'euros

Enguany l'ICF ha posat a disposició de les empreses 500 milions
Actua com a complement del sector financer privat i prioritza
la pime

L'Institut Català de Finances (ICF) és una entitat financera, fundada l'any 1985, dependent de la Generalitat de Catalunya i que està regulada per llei. El principal objectiu de l'entitat és impulsar i facilitar l'accés al finançament al teixit empresarial amb seu a Catalunya, principalment pimes i autònoms, actuant com a complement del sector financer privat.

L'ICF desenvolupa les seves funcions d'acord amb els principis d'estabilitat financera, gestió i control del risc creditici, autonomia pressupostària i normativa del Banc d'Espanya.

L'Institut té a disposició de les empreses diversos productes i serveis vinculats al finançament empresarial, centrats en l'activitat de préstecs i avals, i en l'activitat de capital de risc.

L'ICF va posar en marxa el 2011 un pla d'actuació per contribuir a la reactivació econòmica a través de l'impuls al finançament empresarial, focalitzat en el segment de pimes i autònoms, en tant que configuren el gruix més important del teixit empresarial català. La línia mestra marca la priorització del sector privat al davant del sector públic.

Des del 2011 i fins a mitjan 2013, l'Institut, en el seu conjunt i a través dels seus instruments i productes, ha facilitat l'accés al finançament a més de 9.000 empreses per un import superior als 2.000 milions d'euros. Per aquest any 2013 l'ICF ha posat a disposició de les empreses 500 milions d'euros més en préstecs i avals per a inversions i circulant.

Per dur a terme la seva activitat, l'ICF es finança en els mercats nacional i internacional. Els recursos per portar a terme aquesta activitat no provenen dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i per tant no suma ni dèficit ni deute al govern català.

Préstecs, avals i capital risc. L'ICF disposa d'un ampli ventall de productes i serveis adreçats al teixit empresarial per facilitar l'accés al finançament a les empreses.

D'una banda, està en disposició d'oferir préstecs per a empreses diferenciats pel sector al qual es dirigeixen o per la finalitat a la qual es destinaran els recursos (inversió i/o circulant). Són préstecs que poden anar des dels 10.000 euros fins als 10 milions d'euros d'import i que poden disposar d'un període d'amortització de fins a quinze anys (per als casos de grans inversions), habitualment amb un o dos anys de carència inclosos, depenent del producte i del projecte.

Actualment, l'ICF disposa de productes específics per a emprenedors, autònoms i comerços, l'economia social, la indústria, el turisme, la cultura o el sector primari i agroalimentari. D'entre aquests, destaquen, per exemple, els préstecs destinats al finançament de projectes d'innovació, internacionalització i industrialització.

Alguns d'aquests productes, com és el cas dels préstecs per a emprenedors, autònoms i comerços, l'ICF els instrumenta conjuntament amb altres entitats financeres; en aquest cas, amb Banc Sabadell i Caixa Bank.

Pel que fa als préstecs per a accionistes, aquests es preveuen per a situacions com ara l'ampliació de capital de les empreses per part de socis (actual o no), de manera que es millora la solvència i l'estructura financera de l'empresa.

L'activitat d'avals, realitzada conjuntament amb Avalis de Catalunya, societat de garantia recíproca, facilita l'accés al finançament a les empreses gràcies a l'aportació o complement de garanties aportades per les empreses davant de les entitats financeres.

Finalment, una altra branca de negoci del grup és el capital de risc, en què l'ICF, en col·laboració amb el sector privat, participa de manera directa o indirecta en la gestió de fons d'inversió.

el detall

Com es pot accedir a l'ICF

Qualsevol empresa amb seu social o operativa a Catalunya pot sol·licitar finançament a l'ICF. Per facilitar aquesta accessibilitat, l'Institut ha potenciat el seu canal web (www.icf.cat), a través del qual qualsevol empresa pot sol·licitar directament un préstec o bé un aval a través de l'aplicació “Demana un ICF”.

En la mateixa línia i amb l'objectiu d'acostar l'ICF al territori i a les diferents empreses, a finals del 2011 l'entitat va crear una xarxa de promotors financers que s'estén arreu de Catalunya. Aquesta xarxa la componen empreses i entitats amb una àmplia experiència en l'assessorament empresarial.

Tenen la missió d'informar els seus clients sobre el producte de l'ICF més adient per finançar els seus projectes i, igualment, els poden acompanyar en el procés de sol·licitud de finançament. Actualment aquesta xarxa està formada per més de cent empreses i entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.