Política

Baralles entre germans

Navarro i Rubalcaba afronten un altre conflicte arran del reconeixement del dret a decidir en el programa del PSC

El primer secretari convida Ibarra a visitar Catalunya perquè conegui “el partit i la realitat catalana”

La revisió del protocol de relacions entre el PSC i el PSOE, el retorn del 0,7% de l'IRPF a les comunitats autònomes i, ara, el reconeixement del dret a decidir en el programa electoral del PSC han estat la font dels principals conflictes que han hagut d'afrontar Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba des que ambdós polítics es van fer càrrec del PSC i del PSOE, respectivament, aquest últim any.

El PSC s'ha promès de mantenir la coherència del vot a Catalunya i Madrid fins i tot si això implica votar en sentit contrari al PSOE en el Congrés. Per escenificar-ho, Navarro va optar per refer el protocol de relacions entre ambdues formacions, que, després de dures negociacions, va quedar en suspens com a conseqüència dels comicis electorals a Galícia i al País Basc, malgrat els avenços que, segons el líder del PSC, ja s'havien produït.

Bona mostra d'això va ser la segona prova de foc que va poder superar el PSC quan el setembre passat va poder arrossegar el PSOE a favor de la proposta de retornar el 0,7% de l'IRPF destinats a fins socials a les comunitats autònomes. El febrer, el PSOE s'havia negat a donar el ‘sí', però després d'un intens debat, i amb el més que previsible vot afirmatiu dels de Navarro a la proposta, Rubalcaba va accedir sis mesos després, a unificar el sentit del vot.

La inclusió del dret a decidir dels catalans en el programa del PSC ha tornat a enfrontar els socialistes. La direcció del PSC va treure importància a les declaracions de Rubalcaba en què assegurava que no compartia aquesta proposta electoral. A redós d'una dissidència pactada entre el PSC i el PSOE perquè beneficiava ambdues parts, han anat ressorgint, però, altres veus molt més crítiques amb la proposta, que compliquen el missatge del socialisme català, i més quan l'èxit de la proposta està supeditada a la seva acceptació dins del PSOE. Navarro tot just ahir convidava l'expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, a visitar Catalunya després que l'exdirigent retragués al PSC una manca de defensa de la Constitució en contraposició al dret a decidir. Fins i tot portes endins, Navarro s'ha vist obligat a matissar les paraules de José Montilla i Carme Chacón.

El nou episodi de dissensió, però, corre el risc de fer-se crònic. Des del PSC, fonts de la direcció reiteren que les relacions entre Navarro i Rubalcaba són cordials i fluïdes i així ho seran al llarg de la campanya del 25-N. Atribueixen el soroll de sabres al període de transformació ideològica a què estan sotmesos tant els aparells del PSC com del PSOE després dels daltabaixos electorals, i al fet que “més enllà de l'Ebre” el dret a decidir cou, sigui quina sigui l'adscripció política.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.