Política

ERC vol ser decisiva per evitar que alguns catalans es venguin a Espanya

Junqueras recorda que l'Estat posarà la por al cos als ciutadans

Els republicans apel·len a la comunitat internacional per construir l'estat propi

Des de la històrica manifestació de la Diada, l'Estat espanyol i alguns partits polítics han emfatitzat el discurs de la por per intentar que els ciutadans abandonin la idea de la independència. La por que Catalunya surti de la Unió Europea; la por que hi hagi problemes per cobrar les pensions; la por que el país tingui un PIB ridícul, etcètera. Unes teories que molts experts qualifiquen de falses, però que aniran a més durant la campanya que comença aquesta mitjanit.

Davant d'aquest escenari, Esquerra es va reivindicar ahir com la formació que aturarà els temors que puguin tenir alguns sectors de la societat. Per aquest motiu, el candidat, Oriol Junqueras, va reclamar que el seu partit sigui més “decisiu” i “fort” que mai per ajudar aquests ciutadans. “Hi ha catalans que s'espanten abans que els facin por i es venen abans que els comprin”, va assegurar. Alguns hi van veure una referència velada a CiU.

El líder republicà també va recordar que si la federació avança cap a la “llibertat”, ERC es posarà al davant, però que sinó, es quedarà com a oposició.

Full de ruta clar

Junqueras va fer aquests avisos en el marc de la presentació del full de ruta que ERC pretén seguir per arribar fins a l'estat propi. Aquest camí es traçarà en tres agendes que s'aniran treballaran simultàniament: la nacional, l'espanyola i la internacional.

El pla del republicans és intentar convocar un referèndum pactat amb l'Estat espanyol amb l'horitzó posat en el 2014. Si aquesta negociació falla, seria l'hora de les instàncies europees. El moment d'apel·lar al principi democràtic internacional de la nova autodeterminació –la que es considera posterior a l'època de les descolonitzacions–, que ja s'ha portat a terme al Quebec, Escòcia o Kosovo, per poder celebrar la consulta o fer una declaració unilateral d'independència. “L'ordre internacional es postula a favor de la voluntat democràtica”, va assenyalar la número dos d'ERC, Marta Rovira.

Mentre es vagi desenvolupant aquest procés, els de Junqueras també preveuen potenciar altres àmbits: promoure el debat sobre l'estat propi a tot el país, elaborar un pla de contingència perquè puguin continuar els serveis públics, garantir la seguretat jurídica de les inversions a Catalunya o constituir un grup d'observadors internacionals.

LES FRASES

Hem de ser més forts que mai, perquè alguns catalans s'espanten abans que els facin por i es venen abans que els comprin
Catalunya parlarà amb tothom, però decidirà per ella mateixa. A Espanya no tenim futur
Oriol Junqueras
CANDIDAT D'ERC
La jurisprudència internacional ens diu que els marcs legals se superen amb més democràcia
Marta Rovira
NÚMERO 2 D'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.