Protesta desigual a la UE
Només l'Estat espanyol i Portugal fan avui vaga general de jornada completa, mentre que els treballadors italians s'aturaran quatre hores l'activitat laboral i els grecs, tres
Els sindicats han convocat nombroses manifestacions contra les mesures d'austeritat i diverses accions de suport en una desena de països europeus més
Nobel de l'Austeritat”
Europa es mobilitzarà avui de manera molt desigual per protestar contra la purga d'austeritat merkeliana que pot acabar matant el malalt. La vaga general de 24 hores només serà ibèrica, és a dir, a l'Estat espanyol i Portugal: la segona i la tercera respectivament amb què els sindicats castiguen els governs conservadors de Mariano Rajoy i Pedro Passos Coelho. Però a la resta de països de la UE les aturades només seran parcials i es faran algunes manifestacions de suport. A Grècia, els treballadors deixaran de treballar durant tres hores, de les dotze del migdia a les tres de la tarda, i tornaran a omplir el manifestòdrom europeu per excel·lència d'aquesta crisi, la plaça Syntagma d'Atenes, seu del Parlament hel·lè.
Els grecs s'havien de sumar també a la vaga general, però finalment la van desconvocar per avançar-la a la setmana passada: la protesta de 48 hores, però, no va servir per aturar l'aprovació de les retallades amb què el seu primer ministre, Andonis Samaràs, intenta a la desesperada cobrar l'ajuda internacional i esquivar la fallida en l'últim minut, aquest divendres. Va ser la tercera aturada en només dos mesos. A la rescatada Irlanda, però, no hi ha prevista cap acció sindical. També Itàlia s'afegirà a les mobilitzacions amb una mena de mitja vaga general o aturada de quatre hores, la meitat de la jornada laboral, que el principal sindicat ha convocat contra el pressupost de Mario Monti.
Bèlgica també podria quedar mig paralitzada amb aturades que en alguns sectors, com ara el metal·lúrgic i el del ferrocarril, duraran tot el dia. Els sindicats guardonaran el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, amb el “Premi Nobel de l'Austeritat”, un trofeu que tindrà forma de bumerang; faran concentracions de suport davant les ambaixades dels països PIGS a Brussel·les, i es manifestaran contra el tancament a Gant de la planta de Ford, que traslladarà precisament al País Valencià, a Almussafes, la fabricació dels Mondeo, S-Max i Galaxy, a partir del 2014. També els sindicats britànics protestaran davant de la delegació de l'executiu comunitari a Londres.
Esport nacional
A França fer vaga és poc menys que un esport nacional i els francesos s'han hagut d'acostumar a conviure amb les constants aturades dels serveis públics. Aquesta vegada, els cinc grans sindicats han convocat una trentena de manifestacions arreu de l'hexàgon per reclamar a François Hollande que compleixi la seva promesa electoral de plantar cara a la cancellera alemanya i canviar la sobredosi d'austeritat per l'Europa del creixement. A Sarkozy, l'endarreriment de l'edat de jubilació a 62 anys, ara corregit pels socialistes, li va costar una desena de vagues generals (i fins i tot una d'indefinida, que s'anava renovant cada 24 hores!). La factura va pujar a 400 milions d'euros de pèrdues diàries per les aturades i la vaga va deixar centenars de benzineres sense combustible i amb cues interminables.
D'aquesta ira sindical no se n'escapa ni la locomotora alemanya, que avui també patirà actes de protesta en diverses ciutats, des d'una desfilada nocturna ahir a la nit a Aquisgrà fins una manifestació a la porta de Brandenburg. A Àustria, Holanda, Finlàndia, Luxemburg, Suècia i Dinamarca, tots socis del club de la triple A considerats alumnes exemplars, se celebraran actes de solidaritat amb el sud, així com a Romania i, ja fora de la UE, a Suïssa. Els treballadors austríacs no deixaran de treballar però sí enviaran milers de postals amb el lema “tots som grecs” als sindicats hel·lens.
L'elit dels treballadors europeus, els funcionaris de la Comissió Europea i del Consell, que tenen un sou mínim de 2.600 euros mensuals i en poden arribar a cobrar fins a 16.900 segons la seva funció, van fer vaga precisament dijous per protestar contra les retallades que els volen imposar els Vint-i-set. La presidència de torn xipriota proposa reduir un 25% el personal de les institucions comunitàries, que actualment és d'uns 55.000 treballadors, mentre que els governs britànics, alemany, holandès i finlandès volen prescindir del 40%.