Política

Herrera ofereix ICV-EUiA com a refugi de l'esquerra

Els ecosocialistes intenten diferenciar-se d'ERC i el PSC monopolitzant la lluita contra les retallades

Dures crítiques a les polítiques de CiU però sense entrar en les acusacions contra Mas

Un partit catch-all –agafa-ho tot– és aquell partit que atrau votants de diferents ideologies per a un objectiu comú. A Catalunya històricament havia estat el cas de CiU. Ara, però, ICV-EUiA es proposa convertir-se en el partit catch-all de l'esquerra. Ho té difícil pel poder que encara té el PSC, el creixement d'ERC i el possible sorgiment de la CUP. Però, pensant en un escenari grec, ho vol intentar. El candidat Joan Herrera va reivindicar-se ahir en el míting central de campanya d'ICV-EUiA com l'únic partit “antiretallades”, l'únic que sumaria “independentistes i federalistes” i, com a novetat, l'únic que uniria “treballadors, autònoms i petita i mitjana empresa”. Això, almenys, és el que deia Herrera.

Durant la campanya, el PSC, ERC, el PP o ICV-EUiA batallen per ser la “veritable” oposició a Artur Mas. Els estrategs ecosocialistes asseguren que no buscaran el cos a cos amb el PSC o ERC, però sí que volen guanyar votants del PSC i d'ERC. Herrera va llançar alguns missatges en clau crítica als seus excompanys de govern. A Junqueras: “No volem triar entre país i esquerres. Volem ser un país d'esquerres”. I a Navarro: “Hem fet oposició dos anys acompanyats per la gent, però hem estat molt sols al Parlament”.

El missatge d'Herrera en el míting central de campanya, similar al que ha repetit fins ara, es va basar en la crítica contra les polítiques de CiU –“han superat totes les línies vermelles”– i en l'elogi a les lluites dels moviments socials –contra les retallades en salut i educació o Eurovegas i la dels indignats–. “Mas no té ni idea del que és viure amb 400 euros al mes”, va dir sobre la polèmica gestió del Pirmi. Això sí, Herrera no va entrar en el pim-pam-pum de les acusacions d'El Mundo contra Mas. Ni, probablement, hi entrarà gaire. La seva campanya, que ahir tenia com a escenari la simbòlica fàbrica Fabra i Coats del barri de Sant Andreu de Barcelona, s'ha centrat a conrear el vot roig amb visites d'Herrera al Baix Llobregat, el Barcelonès i els dos Vallès.

Ara, però, segons expliquen fonts de la direcció d'ICV, “toca un canvi de ritme” i “explicar la nostra proposta alternativa”. Herrera ja va dedicar vint minuts dels trenta que va durar el discurs a fer un missatge en positiu –no només a la contra– per visualitzar el programa ecologista, de defensa de l'estat del benestar i del dret a decidir. Va ser un clam contra el “no hi ha alternativa” a les retallades de CiU. Herrera va posar, entre d'altres, l'exemple de Finlàndia, “que va superar el seu 20% d'atur als 90 amb inversió en educació, recerca i noves tecnologies”, o el d'Islàndia, que “va jutjar els responsables de
la crisi i va rescatar la gent en lloc dels bancs”.

510
milions d'euros al mes
és el que ha crescut el deute de Catalunya durant el govern de CiU. Per contra, segons Herrera, amb el tripartit creixia menys: 300 milions d'euros al mes.
13.000
empreses menys
hi ha a Catalunya, segons ICV-EUiA, des que CiU governa. També hi ha 3.000 professors menys a l'escola i 9.000 expulsats de la renda mínima d'inserció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.