Política

‘Cop de CUP', l'striptease de l'esquerra independentista

David Fernàndez, cap de llista de la CUP, presenta el seu llibre acompanyat de Julià de Jòdar i August Gil-Matamala

Acte de campanya involuntari de la CUP aprofitant a la presentació d'ahir a l'Ateneu Barcelonès del llibre Cop de CUP'. Una suma de casualitats i, alhora, de coherències ha fet que els autors, el periodista David Fernàndez i l'escriptor Julià de Jòdar, siguin avui, mesos després de començar a escriure'l, els que encapçalen i tanquen la llista de la candidatura a les eleccions del 25-N. Fernàndez i De Jòdar van aprofitar l'estrena per reivindicar els diferents accents de la CUP en rodejar-se de perfils polítics, socials i identitaris tan diversos com el jurista August Gil Matamala, l'expresidenta de la FAVB Eva Fernàndez, el fundador d'Els Altres Andalusos Lluís Cabrera i el veterà regidor de la UM9 de Sant Pere de Ribes Joan Garriga 'Nana'. L'elecció, gens casual, però molt causal, va ser una mostra de l'univers simbòlic de la nova esquerra independentista. Al voltant d'una mateixa taula: lluita antifranquista dels anys 50 i 60, l'esclat sociocultural dels 70 i 80 o l'independentisme de base municipalista dels 90 i 2000. L'autor i cap de llista, David Fernàndez, va afegir dos noms especialment subratllats a la llista de perfils: el de l'activista Blanca Serra, “detinguda en una Diada als anys 80 per dur una pancarta reclamant la independència”; i el del líder abertzale Arnaldo Otegi, “detingut encara sota l'estat d'excepció”.

El llibre 'Cop de CUP. Viatge a l'ànima i a les arrels de les Candidatures d'Unitat Popular' és un llibre, en paraules de Julià de Jòdar, que fa un “striptease” de la formació en el camí que l'ha dut fins a presentar candidatura per a les eleccions catalanes. L'obra, que narra els orígens, s'atura en el present municipalista i albira el futur de la CUP, aporta dades fins ara poc conegudes sobre què pensen, què fan, d'on vénen i, en definitiva, qui són els seus 101 regidors. L'advocat laboralista i activista antifranquista August Gil-Matamala va assegurar ahir que el fet que l'esquerra independentista tingui representació al Parlament era “fa uns mesos una fita llunyana” i “ara és ben possible”. “Semblava un somni”, va expressar. “Hi ha una acceleració del temps històric i dels moviments polítics”, opina.

“És una obra coral”, admeten els seus autors, ja que més de 80 persones han col·laborat com a font, testimoni d'entrevistes o amb articles de reflexió. Al capítol “La CUP, de portes enfora” donen la seva visió polítics tan diversos com Carles Campuzano i Ramon Tremosa (CiU), Joaquim Nadal i Celestino Corbacho (PSC), Oriol Junqueras i Joan Tardà (ERC), Dolors Camats i Raül Romeva (ICV), Arnaldo Otegi (Batasuna) o Josep-Lluís Carod-Rovira, entre molts d'altres. A més, hi apunten les seves reflexions sobre el futur de la CUP acadèmics com Josep Fontana, Joan Subirats o Salvador Cardús, gent del món de la cultura com Fèlix Riera, Xavier Sarrià o Josep Maria Terricabras i periodistes com Vicent Partal, Antoni Batista i Miquel Sellarès.

Fernàndez va confessar que el llibre ha sigut “molt accidentat” i, a més, “retallat en temps de retallades” ja que inicialment De Jòdar i ell van entregar a l'editorial Columna “un llibre de mil pàgines”. L'edició final de l'obra, per l'acceleració dels temps històrics que mencionava Gil-Matamala, sobretot arran de la manifestació de la Diada, va obligar a canviar l'epíleg fins a tres vegades i a corregir-ne parts del llibre en diverses ocasions. “Paradoxes de la història”, segons Fernàndez, ell i De Jòrdar van acabar formant part d'una llista que al setembre passat mai haguessin imaginat que es presentaria a unes eleccions anticipades -previstes per a 2014- i que tinguessin opcions reals d'entrar al Parlament -segons les últimes enquestes-.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.