Política

Enganxa't al català

El Punt Avui regalarà diumenge un adhesiu de la Norma, símbol de la immersió lingüística

Reivindicar el model vigent 30 anys

Pensàvem que després
de 30 anys ja no vindria
ningú a qüestionar el català
Juste de Nin
DIBUIXANT

Compromesos amb la defensa del català, El Punt Avui regalarà als seus lectors aquest diumenge, 16 de desembre, un adhesiu amb la nova versió de la Norma, dissenyada per Juste de Nin; un símbol de referència en el suport de la immersió lingüística. En vista de la proposta del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que amenaça el model d'escola vigent al país, el diari vol acostar la Norma als lectors i fer un clam conjunt per reivindicar el model d'immersió, vigent els últims trenta anys –els mateixos que té la Norma–, que ha donat i que continua donant bons resultats.

El disseny de la nova Norma, que es regalarà amb l'exemplar de diumenge d'El Punt Avui, mostra una noia totalment diferent de la que va pensar De Nin fa trenta anys. “La proposta de Wert és agressiva i prepotent, qüestiona aspectes que no li pertoquen. Ell ens vol imposar la seva norma i la nostra Norma havia de dir-hi alguna cosa, no podia callar i prou”, explica De Nin. Per això, en un migdia, el dibuixant va decidir revifar-la. La nova icona manté l'essència de la noia jove, però amb el rostre canviat. “La Norma està molt enfadada. La seva cara ho demostra”, sentencia De Nin. Aquest, però, no és l'únic canvi de la Norma, ja que el seu dissenyador va decidir modificar-ne també l'eslògan. “És una frase rotunda”, explica. La seva primera idea era No em toqueu el català. “Però vaig parlar amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i em va proposar canviar em per ens. Ho vaig trobar molt encertat”, assegura De Nin. Així, l'eslògan engloba tots els catalans que, com El Punt Avui, donen suport al model lingüístic català.

Quant al perquè de mantenir la mateixa Norma, De Nin ho té clar: “Havia de ser la mateixa, perquè ella representa el nostre procés d'emancipació.” Tot i això, expressa la seva tristesa per haver hagut de reviure la Norma. “Pensàvem que després de trenta anys ja no vindria ningú a qüestionar la llengua catalana, que la Norma ja havia complert la seva funció.” Però, amb la proposta de Wert, que relega el català a assignatura d'especialitat, l'escola en català es troba en perill. “La Norma ha tornat per lluitar i això només ha fet que començar”, afirma De Nin. “Des de la manifestació del juny del 2010 amb el lema Som una nació. Nosaltres decidim, el clam cap a l'estat propi va prendre força i va captivar més gent. Ara hem de continuar el procés per aconseguir-ho”, assevera el dissenyador, que ha signat la nova Norma amb el pseudònim que utilitzava quan publicava a la premsa clandestina, Esquerrà.

La Norma, per tant, ha irromput amb força, i molt enfadada, per expressar el seu rebuig a la proposta de Wert i donar suport al català. El Punt Avui s'afegeix a aquesta lluita en defensa del model d'immersió lingüística i regala als seus lectors el símbol de la normalització.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.