Política

CDC i UDC ja estudien com forçar Torramadé a dimitir

L'executiva d'UDC reprova l'actitud de Jaume Torramadé de voler presidir el ple de la Diputació de dimarts i el destitueix com a president del partit a Girona

La federació nacionalista vol tancar el tema aquesta setmana

La federació de CiU a Girona ha començat a estudiar finalment la manera de forçar la dimissió de Jaume Torramadé de la presidència de la Diputació de Girona. Per la seva banda, UDC va fer un pas endavant ahir al matí per acordar apartar-lo de la presidència del partit a Girona i deixar-lo, per tant, sense el suport dels seus. Aquestes reaccions són conseqüència del rocambolesc episodi de dimarts en què Jaume Torramadé va intentar presidir el ple de la institució i tornar a les seves funcions, sense aconseguir-ho a causa de l'oposició del seu propi grup.

Jaume Torramadé va dir que ahir tornaria a la Diputació, i això va provocar una gran expectació. A mig matí, però, des del govern de la institució ja es donava per fet que no ho faria. Ahir a la nit, Torramadé, en un comunicat –vegeu plana 3– va lamentar la seva decisió, va admetre l'error i va dir que ja s'havia disculpat amb els seus companys de grup.

Destitució irrevocable

Però Unió el va fulminar. L'executiva d'Unió no va considerar adequat que Torramadé no hagués mantingut el compromís de quedar al marge de les funcions de president de la Diputació. Pels democratacristians, “cap fet objectiu justificava variar la situació que ell mateix havia demanat ara fa uns dies”. El seu partit va acceptar que es retiraria provisionalment dels seus càrrecs de president d'Unió a Girona i de la presidència de la Diputació.

La solitud de Torramadé dins el partit ja és total. UDC va criticar l'acció unilateral de Jaume Torramadé, que “no té el suport de la direcció del partit a Girona, ni del comitè de govern, ni del seu president”, en referència a Josep Antoni Duran i Lleida.

De manera provisional, la presidència de la intercomarcal d'Unió a Girona la tindrà Joan Cañada, fins ara vicepresident executiu. Al gener es preveu escollir el nou president i, si cal, fer els canvis necessaris a l'executiva. De moment, Torramadé mantén la resta de càrrecs a l'executiva, així com la militància.

Dimissió

El grup de CiU a la Diputació està convençut que l'únic camí que té Torramadé és el de la dimissió. Un altre tema és la manera com aconseguir-ho. Hi ha diverses línies. La més acceptada és la de donar-li temps, unes vint-i-quatre hores –vegeu peça–, perquè reconsideri la seva actitud d'aferrar-se al càrrec.

Una altra és plantejar fins i tot la possibilitat de dimitir els diputats de grup, si bé això es veu més com un escenari que difícilment es produiria. Si Torramadé no dimiteix, a CiU només li queda l'opció de fer una moció de censura, d'aquí l'amenaça de dimitir en bloc i deixar-lo sol.

LA FRASE

Estic signant amb tota normalitat i exerceixo la presidència accidental de la institució
Miquel Noguer
president accidental de la diputació de girona

LA DATA

21.12.12
Divendres
vinent és el termini que s'ha donat la federació per tancar el conflicte i evitar que aquest es traslladi més enllà de Nadal

Un ultimàtum de 24 hores

La decisió de Jaume Torramadé de voler presidir el ple de la Diputació ha posat en marxa el rellotge per a la seva destitució. Una destitució, però, que ha de comptar amb la seva complicitat, perquè hi ha diversos escenaris possibles. De moment, el grup de CiU de la Diputació ha donat al seu encara president vint-i-quatre hores perquè valori les conseqüències de la seva darrera iniciativa. Ara mateix, la federació nacionalista ja està estudiant com plantejar a Torremadé que plegui. En una segona reunió amb ell, després del ple, se li van donar dues opcions: la dimissió total, és a dir, deixar el càrrec i l'acta de diputat, o mantenir-se només com a diputat. En aquesta segona opció la federació no s'hi posarà forta. Una altra cosa és que Torramadé fos finalment imputat per la denúncia per assetjament que li va posar la militant d'UDC Minerva Amador. En les converses, sembla que des de CDC no es qüestiona que Unió mantingui la presidència. El nom que més punts té per ser el nou president és l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut. Els altres diputats unionistes, Josep Blanch, alcalde de Pau, i Antoni Guinó, no es valoren. Si Torramadé dimitís de diputat el seu relleu és Eduard Belroso, que sí que podria ser també un candidat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.