Societat

La falsa fi del món

Alguns corrents apocalíptics creuen que el món s'acabarà demà, coincidint amb la fi de l'últim cicle del calendari maia

La coincidència de diferents llegendes ha obligat fins i tot els científics a desmentir-ho

A hores d'ara, queda patent que, contra alguns pronòstics apocalíptics, demà difícilment s'acabarà el món. La profecia maia ha alimentat les fantasies durant les últimes setmanes sobre un possible final de la humanitat. L'origen de la profecia es basa en el calendari maia, que finalitza el 21 de desembre el seu últim cicle.

“Les societats de l'Amèrica antiga tenien una idea del temps circular, que començava i acabava en algun moment. En canvi, el nostre cicle és lineal”, explica la professora d'història d'Amèrica Natàlia Moragas. Així doncs, el calendari maia finalitza demà el tretzè cicle, anomenat baktun. “És un canvi equivalent al del nostre mil·lenni”, assegura Moragas. Per això s'han reeditat algunes teories catastròfiques, com l'any 1999. El professor del departament d'astronomia de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Luri exemplifica aquest final amb el d'un comptaquilòmetres que “quan arriba a la fi torna a reiniciar-se”.

I és que els maies mesuraven el temps de tres formes diferents. Per una banda, tenien un calendari sagrat, de 260 dies, que utilitzaven per a les cerimònies religioses. Després hi havia el solar, de 365 dies –dividit en divuit mesos de vint dies–, que s'utilitzava per a la vida civil i, finalment, el calendari llarg, amb una duració aproximada de 5.100 anys, que és el que acaba demà. Aquest es dividia en cicles de vint dies, anys de 360 dies i cicles de vint i 200 anys. Cada cicle de vint anys s'anomenava katun i després de vint katuns es formava el baktun. Tot i això, el catedràtic d'astronomia de la UB i astrònom de l'Observatori Fabra recorda que “els calendaris són una invenció dels humans, no tenen cap relació amb els fenòmens que puguin afectar el planeta”.

A més, a la profecia maia de la fi del món s'hi afegeixen les llegendes del centre de Mèxic. “Els asteques també deien que el temps era circular. Ells creien en el cinquè sol i diuen que demà serà el final d'aquest i que hi haurà un gran desastre”, explica Moragas. L'altre ingredient que s'hi suma són els textos dels maies del segle XVII, com ara el del Chilam-Balam, que diu que els reis cauran. “Formava part de la seva visió apocalíptica i s'ha pres també com a referència d'aquest canvi”, assegura Moragas. De tota la barreja de creences i supersticions ha sorgit el pensament new age, que considera que “la crisi és un avanç dels temps fatals que vindran, amb grans tempestes que destruiran el món, o que la fi d'aquest cicle suposarà una renovació espiritual còsmica”.

Aquest pensament ha pres una dimensió global, en part, a causa del gran abast de les xarxes socials, que ha obligat que, per primer cop, els experts científics –amb la NASA al capdavant– desmentissin públicament la fi del món. Fins i tot el Vaticà, per mitjà del director de l'Observatori Astronòmic, va negar la llegenda per tranquil·litzar els supersticiosos. I és que segons afirma la psicòloga clínica i gerent d'atenció i investigació de socioaddiccions, Vega González, “internet ha contribuït a difondre aquests missatges apocalíptics”. A més, Vega assegura que en els últims anys “hi ha hagut un augment de sectes que prometen la salvació, aprofitant la preocupació que provoca el missatge d'alguns gurus sobre la fi del món”.

Un dels altres factors que han ajudat a aquest arrelament és la crisi econòmica, ja que “les sectes coercitives omplen el buit de les persones que es troben desesperançades i sense perspectives”, comenta. El que també ha augmentat és la quantitat de reserves de viatges a Mèxic, qui sap si per curiositat o per una forta convicció que els empeny a creure que si són al temple maia aconseguiran la salvació.

El que és segur és que, imposada la raó, la població pot respirar tranquil·la. El món no s'acabarà demà i la sort rodarà amb la rifa de Nadal de cada 22 de desembre.

LA FRASE

Les societats de l'Amèrica antiga tenien una idea del temps circular
Natàlia Moragas
Professora d'història d'amèrica

LA DATA

21.12.12
Finalitza
el tretzè i últim cicle del calendari maia. Alguns corrents consideren que coincidirà amb la fi del món.

La NASA també s'hi pronuncia

Fins i tot la NASA ha hagut de negar la fi del món, ja que una altra de les prediccions apocalíptiques que circulaven és que un planeta anomenat Nibiru col·lidiria demà amb la Terra i la destruiria. L'agència espacial nord-americana va haver d'emetre un comunicat per desmentir la notícia i respondre algunes de les qüestions que causaven més inquietud. “Científicament no hi ha cap argument per pensar que el món s'acabarà demà”, afirma Luri. De fet, tant Luri com Núñez asseguren que no han sentit a parlar mai d'aquest cos celeste. “Un planeta que pogués destruir la Terra ja es veuria. Tots els objectes tenen un grau de perillositat, que va del zero –cap risc– al set –col·lisió segura–”, explica Núñez. En aquest moment, “no hi ha cap objecte que estigui per sobre de zero”. Segons la NASA, l'existència del planeta es remunta al maig del 2003, quan ja es creia que aquest col·lidiria, però com que no va succeir es va fixar una altra data.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.