cultura

Tot l'Avui, a un clic

El web de premsa digitalitzada de l'Ajuntament de Girona posa a la disposició de tothom més de mig milió de pàgines del diari Avui entre els anys 1990 i 2010

“No és només patrimoni nacional el que hi ha a l'Arxiu Nacional”, diu Joan Boadas

Comencem amb un cas pràctic. És tan senzill com buscar a Google “servei de premsa digitalitzada” i, en un directori amb tots els mitjans disponibles, en què l'Avui apareix per ordre alfabètic entre L'Autonomista i Combat, cal triar l'opció de cerca avançada i buscar, per exemple, l'any 2001. Si es marca només l'Avui com a mitjà per consultar i s'escriu “torres bessones” a l'apartat “Textos que continguin les paraules”, en dos segons cronometrats apareixen a la pantalla en diverses pàgines ordenades cronològicament els 397 resultats trobats, corresponents majoritàriament a les informacions que el diari Avui va publicar a partir del 12 de setembre de 2001 sobre l'atemptat que va tenir lloc el dia abans contra les torres bessones de Nova York, que va canviar el món tal com el coneixíem fins llavors. Fent clic a sobre de cada pàgina trobada, s'obre en format PDF i l'usuari la pot llegir directament a la pantalla o la pot descarregar gratuïtament al seu ordinador. Senzill i ràpid.

Amb aquesta eficiència funciona des del 2006 el servei de premsa digitalitzada del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona (www.girona.cat/sgdap), al qual s'acaba d'incorporar una part important de l'arxiu del diari Avui, concretament tots els exemplars del període 1990-2010, que sumen en total 513.610 pàgines. D'aquesta manera, aquesta gran hemeroteca digital d'accés lliure, gratuït i universal passa a oferir 2.220.396 pàgines d'un total de 22 capçaleres, fins ara únicament gironines, que cobreixen més de dos segles d'història, des del 1808, quan va néixer el Diario de Gerona, fins al 2010.

Amb el conveni subscrit el 20 de maig de 2011 entre l'Ajuntament de Girona i l'empresa editora de l'Avui –ara, El Punt Avui–, es va posar en marxa un ambiciós projecte de digitalització i explotació telemàtica del fons del primer diari en català aparegut després del franquisme. Com ja s'havia fet prèviament amb El Punt, que actualment és el diari que aporta més pàgines al servei de premsa digitalitzada –591.230 pàgines, del 1979 al 2010–, l'equip del SGDAP, dirigit per Joan Boadas, ha iniciat un procés de digitalització i indexació del fons de l'Avui. Per començar, hi ha disponibles els exemplars del 1990 al 2010 –l'arxiu ja estava digitalitzat des de novembre del 1988 quan hi va començar a treballar el SGDAP–, però l'objectiu és anar completant-lo fins a la data fundacional del diari, el 23 d'abril de 1976, en un màxim de quatre anys. Paral·lelament, el conveni preveia que, a partir de l'any de la seva signatura, es produís una transferència anual dels nous exemplars de l'Avui a l'Ajuntament de Girona, per tal que es vagin incorporant periòdicament al web del SGDAP, i així s'ha fet fins que el 31 de juliol de 2011 el diari Avui es va fusionar amb El Punt i va donar lloc a l'actual El Punt Avui. Això implica que el gener vinent s'incorporaran al servei de premsa digitalitzada els exemplars corresponents al 2011 i, el gener del 2014, ja s'hi podran consultar els del 2012, per tant sempre amb un any de decalatge.

L'entrada de l'Avui en el servei de premsa digitalitzada del SGDAP ha modificat en part el seu plantejament inicial, quan estava únicament dedicat a la premsa gironina. Segons Boadas, l'arxiu gironí ja fa funcions, arran d'aquesta iniciativa, d'arxiu nacional, ja que l'Avui sempre ha tingut vocació de diari al servei de tot el país. “No és només patrimoni nacional el que hi ha a l'Arxiu Nacional, sinó el que interessa tot el país”, diu.

L'arxiu gironí ha desenvolupat el seu servei de premsa digitalitzada –el més important de Catalunya i de la resta de l'Estat– amb la tecnologia de l'empresa Cran Consulting, que facilita que tota aquesta informació sigui consultable en l'àmbit universal. A més, s'hi porta a terme un control de qualitat de les milers de pàgines que es van penjant a la xarxa, per tal que els usuaris puguin accedir a tota aquesta informació amb les màximes garanties de qualitat possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.