Política

Batasuna anuncia la seva dissolució a França

La formació abertzale, il·legalitzada a Espanya des del 2003, era legal a la república francesa

Els seus militants estudiaran l'elecció d'un nou instrument polític

El partit independentista basc Batasuna ha anunciat aquest dijous la seva dissolució a França, segons ha informat l'agència France Presse i diversos mitjans francesos. La formació abertzale està il·legalitzada a l'estat espanyol des del 2003 però era legal a la república francesa, on es va crear el 2001.

L'anunci l'han fet dos membres del partit, Maité Goyenetxe i Jean Claude Aguerre, en una roda de premsa a Baiona. “Estem aquí per anunciar la dissolució de Batasuna i els militants reflexionaran sobre l'elecció d'un nou instrument polític”, han proclamat. En aquest sentit, Goyenetxe ha afirmat que duran a terme “la construcció d'Euskal Herria per la via política enfront als estats opressors francès i espanyol”.

Aquest anunci arriba pocs dies després que la dirigent de Batasuna a França Aurore Martin va sortir d'una presó espanyola després d'abonar una fiança de 15.000 euros. Martin va ser detinguda el passat 1 de novembre en virtut d'una ordre d'arrest emesa per les autoritats espanyoles per la seva presumpta participació en actes de la formació il·legalitzada en territori de l'Estat. La líder independentista està imputada per un suposat delicte d'integració en organització terrorista amb grau de dirigent.

Batasuna va formar part el 2012 de la candidatura Euskal Herria Bai (EHBAI) per a les eleccions legislatives franceses del passat juny, en les que van reivindicar una autonomia pròpia per al País Basc del Nord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.