Política

CiU estendrà la ruptura amb el PP als consells

La federació es planteja fer el mateix a la CCMA, però evita imposar cap consigna als ajuntaments

Esteve nega haver trencat per “imperatiu” a la Diputació de Barcelona

Ha començat el desmantellament dels acords entre CiU i el PP a les principals institucions catalanes on encara s'entenien. El procés sobiranista obert amb les eleccions del 25-N ha accelerat la ruptura entre dues forces nacionalment antagòniques, que va començar pel pacte d'estabilitat de l'última legislatura al Parlament i que ahir va fer un pas més, a la Diputació de Barcelona.

I no s'aturarà aquí l'ona expansiva. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va confirmar ahir que la “reflexió” s'ha estès a tots els òrgans supramunicipals, així que els següents a caure seran previsiblement els consells comarcals on encara estan junts: els del Tarragonès, el Maresme i el Gironès, on els presidents ja han rebut la consigna de buscar alternatives, ja sigui governant en solitari o buscant acords amb altres forces. Pujol ho justificava genèricament en l'ofec econòmic, identitari i financer a què el PP sotmet Catalunya, i en la seva bel·ligerància amb la consulta per a l'autodeterminació.

Autonomia local

També trontolla, i molt, l'acord a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Pujol evitava definir-se, però recordava que aquest s'emmarca en els pactes amb el PP de la legislatura anterior. Ara, però, han canviat de socis, i serà analitzat, doncs, “en el marc de les relacions amb ERC”. És a dir, que està sentenciat, ja que els republicans van tornar a demanar ahir a CiU que trenqui. “No té sentit que la quarta força del Parlament tingui la vicepresidència de la CCMA”, va dir la seva portaveu, Anna Simó. ERC també vol que la ruptura arribi als grans ajuntaments, com ara els de Badalona, Reus i Cambrils, però això ja no ho veu tan clar CiU, conscient que les dinàmiques municipals són molt més específiques. “Entenem que ha de ser cada institució local la que ha de veure si el seu pacte altera la línia de CiU”, va afirmar Pujol.

Les seves reflexions arribaven poc després que el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, hagués comparegut per oficialitzar que deixa sense efecte el pacte CiU-PP, amb el decret de cessament de tots els càrrecs que tenien els populars, començant per les vicepresidències de Josep Llobet i Ramon Riera. El president valorava “positivament” l'acció de govern feta, però veia “inevitable” la ruptura pel canvi en el context polític a Catalunya des de l'Onze de Setembre. “No hi ha hagut cap imperatiu”, assegurava, en una decisió que desvinculava de cap altra i que ha pres “estrictament en clau de Diputació”.

Esteve destacava els “grans consensos polítics” assolits aquest mandat i recordava que la majoria d'acords en el ple, 304 de 351, s'han pres per unanimitat, inclosos els grans plans d'assistència a municipis, la seva principal raó de ser. Per això no veu problemàtic continuar governant en minoria i amb la col·laboració implícita de tots els altres, amb qui resta obert al diàleg. El nou vicepresident primer serà Ferran Civil, s'incorporarà com a tercer l'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer, i es prescindeix de la cinquena vicepresidència. A més, guanya pes el portaveu de CiU i alcalde de Tordera, Joan Carles García Cañizares, a qui passa l'àrea de Cultura.

LA FRASE

És inevitable el canvi d'orientació quan el PP està contínuament contra els objectius de CiU al govern català
Salvador Esteve
president de la diputació de barcelona

Sánchez-Camacho no hi veu raons objectives

Salvador Esteve no volia parlar d'expulsió, i explicava que la ruptura amb el PP s'ha fet “de comú acord”, ja que si bé en plantejar-ho “no ho van veure bé, estan d'acord que és del tot raonable, i comparteixen la idea que així s'aparta la institució del focus mediàtic”. La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, en canvi, considera que el trencament demostra el sotmetiment de CiU a ERC. Per ella, “el govern de la Diputació de Barcelona ha estat estable, ha funcionat bé i ha ofert bons resultats”, per la qual cosa “no hi ha raons objectives ni justificacions”. “Desenvoluparem a partir d'ara una oposició exigent i constructiva”, concloïa.

Tot i un cert recel, tant el PSC com ICV es van felicitar pel trencament, i van demanar que es traslladi als ajuntaments. Segons el socialista Jaume Collboni, “en especial al de Badalona, on hi ha un alcalde bastant indesitjable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.