Comunicació

Per una tele en bretó

Associacions i partits polítics demanen la reconversió de France 3 Bretagne en un canal bilingüe que inclogui també el Loira Atlàntic

Dissabte hi ha una crida per formar una cadena humana a Brest, Rennes
i Vannes

“L'audiovisual és actualment a França l'expressió de la major desigualtat entre territoris.” Ho declara la moció que el 14 de desembre passat va aprovar el Consell Regional de Bretanya amb l'objectiu d'impulsar “la creació d'una plataforma audiovisual bretona digital”. En la moció, el consell bretó es comprometia a contactar amb el govern francès i amb la direcció de France Télévisions amb la finalitat d'aconseguir, “gràcies a l'oportunitat històrica que es presenta amb la TDT”, un canal bilingüe seguint el model del canal públic de Còrsega creat el 2007. Segons un estudi del 2009, hi ha una mica menys de 200.000 parlants de bretó.

Diverses associacions i partits polítics bretons han fet una crida a manifestar-se simultàniament aquest dissabte a tres ciutats per tal de reclamar la creació d'aquest canal de televisió bilingüe en bretó i en francès, segons recollia el diari digital Nationalia, del Ciemen. Les organitzacions que convoquen la mobilització –Ai'ta, Kevre Breizh, 44=Breizh i Bretagne Réunie–, a les quals s'ha afegit el partit autonomista Unió Democràtica Bretona, volen fer una cadena humana a les seus que France 3 –el tercer canal de la televisió pública francesa que està reservat a les programacions “regionals”– té a Brest, Rennes i Vannes. L'objectiu és aprofitar el procés de reestructuració que s'està duent a terme a France 3 per convertir France 3 Bretagne en una “veritable cadena de televisió pública bilingüe” que sigui “l'expressió del conjunt de la societat bretona en els àmbits social, cultural, econòmic i polític”. A més, les entitats demanen que la nova France 3 Bretagne emeti “als departaments bretons”, és a dir, als quatre que es troben dins de la regió oficial de Bretanya més el Loira Atlàntic, històricament bretó però actualment integrat dins la regió del País del Loira.

L'anterior aposta per una televisió bilingüe va ser la de la cadena de pagament TV Breizh, que va començar a emetre l'any 2000. El projecte, impulsat per l'empresari bretó Patrick Le Lay amb la inversió de magnats de l'audiovisual com ara Rupert Murdoch i Silvio Berlusconi, no va tenir l'èxit que s'havia esperat i les emissions en bretó es van anar abandonant de mica en mica. TV Breizh, que es podia veure per cable i satèl·lit, basava la seva graella en programes sobre la cultura celta, magazins infantils i pel·lícules i sèries subtitulades en bretó. El 2006 va ser adquirida per TF1, que dos anys més tard va posar fi a totes les emissions en llengua bretona.

El català al Rosselló

La presència del català a la cadena pública francesa a la Catalunya del Nord és actualment, com en el cas de Bretanya, poc més que testimonial. France 3 Languedoc-Roussillon emet només en català l'informatiu setmanal de sis minuts País català –subtitulat en francès– els dissabtes al vespre, i un espai setmanal occitanocatalà els diumenges al matí, que cada tres setmanes és en català (les altres dues és en occità). Es titula Viure al país, dura 20 minuts i s'emet a France 3 del Llenguadoc-Rosselló, el Migdia-Pirineus i Aquitània. Elsa Panadès és la presentadora de l'edició catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.