art
Un documental recull 50 anys d'art integrat de Fita
‘Fita. Art integrat (1957-2010)' es presenta demà en un acte que tindrà lloc a l'auditori Josep Irla de Girona
El treball mostra la seva obra més representativa en aquesta modalitat artística
Domènec Fita va encunyar el concepte d'art integrat per referir-se a aquella modalitat artística, molt vinculada sovint a l'escultura, que s'integra a l'arquitectura i a l'espai urbà amb la col·laboració d'artistes i artesans. Aquesta tipologia d'obra sol provenir d'encàrrecs amb l'objectiu d'integrar-se en un lloc i espais concrets. Al llarg de la seva carrera, l'artista gironí ha produït centenars d'obres d'art d'aquesta modalitat, des dels seus inicis en el marc del grup Flamma fins a l'actualitat. Va ser precisament amb la creació del grup Flamma (Vallès, Carulla, Lleó, Garcia i Fita) el 1948 que van posar en pràctica un art integrat que renunciava a l'autoria en favor de l'obra.
En el cas de Domènec Fita, gairebé són seixanta anys produint aquest tipus d'obres, que ara, gràcies a un documental produït per la mateixa Fundació Fita, en col·laboració amb la Diputació de Girona, recull una mostra molt representativa –una seixantena d'obres– i en fa difusió.
Fita. Art integrat (1957-2010) és una producció de 510 Vídeos realitzada per Àlex Carreras a partir d'un guió de Narcís-Jordi Aragó. A partir del documental, que està estructurat en dues parts –art religiós i art civil–, es pot resseguir bona part de la seva principal aportació artística a projectes de tota mena, des d'Els quatre evangelistes de la Sagrada Família fins a l'original decoració dels Hotels Sport de Soldeu (Andorra).
La presentació del documental tindrà lloc demà, a dos quarts de vuit del vespre, a l'auditori Josep Irla (edifici de la Generalitat de Girona), amb la presència de Narcís-Jordi Aragó i Domènec Fita, que clourà l'acte.