Política

El govern teixirà una xarxa civil d'‘ambaixadors'

Vol aprofitar els catalans situats en llocs de rellevància per fer-ne la seva diplomàcia pública

Diplocat ho coordinarà

Amb un pressupost petit i encara rebaixat per la crisi, un boicot espanyol que s'albira total i una força política exterior limitada, però alhora amb l'objectiu irrenunciable, aquesta legislatura, d'internacionalitzar la causa catalana, el govern farà ús de tots els recursos que té a l'abast per teixir una xarxa diplomàtica pública, que aprofiti els mitjans moderns, per interaccionar amb el món i explicar la voluntat de convocar una consulta pel futur de Catalunya.

Amb aquesta filosofia, al novembre ja va canviar els estatuts de l'antic Patronat Catalunya-Món, dedicat fins llavors sobretot a la formació, i que ha incorporat l'afegitó de Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Amb el nomenament ahir d'Albert Royo, exsecretari de Cooperació Exterior amb el tripartit, com a secretari general, ha completat la remodelació de l'àrea d'Exteriors i ha oficialitzat el canvi d'estratègia, que es començarà a visualitzar en els pròxims mesos. “De xarxes informals de catalans a l'exterior, que s'han organitzat en els últims mesos i s'estan comprometent, ja n'hi ha, i ara se'ns demana que les vertebrem”, explicava el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

Es tracta d'aprofitar el potencial dels catalans situats en llocs de rellevància social, política o econòmica al món perquè ajudin a difondre el procés, i fer-ne veritables “ambaixadors civils”. Des del directiu d'una gran empresa fins a un casal català. “Volem explorar i establir espais de col·laboració, d'intercanvi d'informació, per situar-nos al món, en molts àmbits fora de la diplomàcia tradicional“, deia Homs, que feia una crida a superar el “paradigma” de les estructures clàssiques dels estats, que “són cada cop més una llosa”. Ara es tracta d'estrènyer lligams, intercanviar experiències o atraure projectes amb una “vocació consorcial”, entre el sector públic i el privat.

Coordinar esforços

Homs recordava, això sí, que la política econòmica exterior hi va intrínsecament lligada, per la qual cosa es coordinaran esforços amb les oficines comercials d'ACC1Ó i amb les cinc delegacions que manté la Generalitat, que el govern no es planteja ampliar. “Es tracta d'optimitzar el que hi ha”, exposava. Una de les primeres accions de Diplocat serà organitzar un programa d'acolliment per afavorir que empreses o particulars catalans surtin a fora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.