Societat

Mari Carme Llorca

Presidenta de La Cívica

“Cal fer visible el valencià a Alacant”

La presidenta de La Cívica reconeix l'avanç de la llengua en l'ensenyament, però insta a aprofundir en l'ús social

L'entitat compleix vint-i-cinc anys i organitza la X Nit d'Escola Valenciana

L'Associació Cívica per a la Normalització del Valencià a Alacant fa 25 anys, un quart de segle defensant els drets dels valencianoparlants i treballant pel valencià a l'Alacantí. Mari Carme Llorca és la presidenta d'aquesta entitat que forma part d'Escola Valenciana i que aquest any és l'organitzadora de la X Nit d'Escola Valenciana que se celebra a Alacant sota el lema La Nit Estellés. En la imatge la veiem amb el rètol que recorda la primera trobada d'escoles en valencià que es va fer a la comarca l'any 1990 al col·legi l'Arbre Blanc de Mutxamel i que ella mateixa va presentar.

Després de 25 anys, La Cívica continua sent indispensable per a normalitzar el valencià a l'Alacantí?
No sé si indispensable és la definició correcta, estic segura que si no fos La Cívica seria algú altre, però la realitat és que hi ha molta faena a fer i moltes batalles en què lluitar. Hem d'estar contínuament a l'aguait perquè fa la sensació que cada pas que fem avant després en fem dos arrere. Les administracions no són precisament el que podríem dir garants dels drets lingüístics i això se supleix amb la iniciativa ciutadana.
Però hi ha una llei d'ús i ensenyament del valencià.
És cert això, i encara gràcies, però les lleis s'han de desenvolupar i és en aquest punt on trobem els problemes; fa uns pocs dies vaig sentir que algú l'anomenava llei de desús... crec que això ho diu tot. Si qui ha de desenvolupar-la no se la creu, doncs ens trobem com ens trobem. Si no fóra pels professionals, mestres i la societat civil que supleixen sovint l'administració o l'espenten, no estaríem on estem.
I com ens trobem?
Doncs amb unes administracions que no en fan cas, cosa que ens obliga a acudir sistemàticament al síndic de greuges per a denunciar-ho i, encara que ens done la raó, no sempre l'Administració compleix. El problema és que sembla que parlar valencià amb tots els drets haja de ser una batalla constant i això no és igualtat, això és una estratègia. I pel que fa a l'ensenyament, amb una oferta de línies que no cobreix ni de bon tros la demanda d'ensenyament en valencià i ara amb un decret que encara busca arraconar-lo més.
Perdó, una estratègia de qui?
D'aquells que no volen veure el valencià com a igual, que pensen que és una llengua d'estar per casa i parlar amb els amics. Però el valencià és una llengua amb totes les de la llei, una llengua del poble, de la cultura, de la ciència...
Amb les xifres a la mà, ara s'estudia més en valencià que mai en la nostra història.
Això és cert, d'ençà de la llei d'ús s'ha avançat molt, però costa molt i quan hem arribat a cert punt sembla que trobem un tap, com una mena de límit, com si s'hagueren adonat que això va avant i ho volgueren aturar. Com s'entén, sinó, que més de cent mil xiquets i xiquetes d'arreu del país no puguen estudiar en la seua llengua malgrat haver-ho demanat?
Tornant a Alacant, La Cívica fa 25 anys i aquest dissabte acull la X Nit d'Escola Valenciana
Si, estem molt contents, de vegades hi ha qui veu Alacant molt lluny, en tots els sentits, però és la segona ciutat del País i s'ha de treballar, cal fer visible el valencià a Alacant. L'ús social de la llengua és un dels reptes, els xiquets i xiquetes que l'estudien han de sentir-se còmodes utilitzant-lo en qualsevol àmbit, amb normalitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.