Política

El TSJC imputa Crespo per suborn i prevaricació

El Tribunal Superior es declara competent per instruir també la causa contra els altres imputats pels mateixos delictes

Deixa a mans de l'Audiència Nacional la causa per blanqueig de capital

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha declarat competent per instruir la causa de la suposada trama de suborns i prevaricació destapada arran de l'operació Clotilde contra la màfia russa a Lloret de Mar i ha citat com a imputat per al proper dia 13 de març Xavier Crespo, exalcalde de Lloret i ara aforat per la seva condició de diputat al Parlament. El TSJC argumenta que, després de l'exposició raonada que li va aportar el fiscal per reclamar la imputació de Crespo, sense perdre de vista l'obligada presumpció d'innocència, veu indicis que Crespo va rebre, per la seva condició d'alcalde, diversos regals per part de l'empresari rus Andrei Petrov: un viatge a Rússia que va fer el 2008 amb la seva dona i el seu fill i l'arquitecta Pilar Gimeno, també imputada; una millora de les condicions d'un altre viatge oficial a Rússia el 2010; un rellotge de la marca Zenith valorat en uns 3.000 euros pel seu aniversari. La interlocutòria remarca que els regals de Petrov a l'alcalde anaven dirigits a obtenir un tracte de favor per als projectes de la seva empresa immobiliària DDC, canvis d'usos urbanístics i toleràncies en l'execució de les obres, bàsicament les del complex de la plaça de braus i la promoció a l'antic hotel Blanca Aurora. El TSJC també menciona que en la mateixa línia de presumptes suborns s'hi han d'emmarcar els patrocinis, per valor de 270.000 euros, que sense contracte escrit va fer Petrov als clubs d'hoquei i de futbol de Lloret, entitats privades vinculades a Crespo i al regidor Josep Valls.

A part de resoldre la imputació de Crespo, el TSJC es declara competent per instruir la causa contra la resta d'imputats pels mateixos delictes que l'aforat (l'empresari Andrei Petrov, el regidor Josep Valls, Pilar Gimeno, Joan Perarnau, Constantin Mishchanin i Jessica Holeguin) i proposa que el jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiencia Nacional, que li ha derivat la causa, es quedi amb la instrucció del cas de blanqueig de capital, que va ser l'origen de l'operació Clotilde, i pel qual hi ha imputats Andrei Petrov, suposat capitost mafiós, i Pilar Gimeno, les úniques persones que continuen empresonades.

Un vol de 7.000 euros

La magistrada instructora de la causa contra Crespo, Maria Eugènia Alegret, també ha citat per al mateix dia que Crespo dos testimonis clau. Un d'ells és Ignacio Mario Iturri, que treballava a l'agència de viatges de Lloret que va vendre a Petrov els bitllets per al viatge a Rússia que van fer la família Crespo i l'arquitecta Gimeno, i que li van suposar una inversió de 7.000 euros, només l'avió.

L'altre testimoni citat per al 13 de març és Ernest Coloma Ruscalleda, un empresari de la construcció que, juntament amb un soci, segons han exposat, va pagar uns 50.000 euros per patrocinar els equips esportius de Lloret de Mar a canvi que no tinguessin cap problema en les obres: s'estalviaven inspeccions de l'àrea d'Urbanisme, no tenien limitacions d'horaris per treballar ni se'ls reprenia si feien excessos de sorolls o s'extralimitaven en les ocupacions de la via pública. Els dos socis van declarar a la Guàrdia Civil que van negociar el tracte a través de Josep Valls, que actuava per ordre de Xavier Crespo. Ara Alegret vol que li expliquin a ella com va anar la cosa.

LA DATA

13.03.13
Crespo
està citat com a imputat, i un empresari i un responsable d'una agència de viatges, com a testimonis.

LA XIFRA

7.000
euros
va pagar Petrov pels bitllets d'avió del viatge que la família Crespo va fer a Rússia el 2008.
Les claus

Crespo calla i el cap de l'oposició a Lloret vol ser acusació popular

jordi gonzalo

Xavier Crespo va continuar ahir la seva activitat habitual al Parlament de Catalunya. Des d'allà va explicar que encara no havia rebut la notificació oficial d'imputació. No va voler fer cap més declaració. L'actual alcalde de Lloret, Romà Codina (CiU), tampoc no va voler valorar la imputació del seu antecessor. Tot i això, va reiterar la presumpció d'innocència “fins que es demostri el contrari”. A Lloret de Mar, però, la notícia no va agafar per sorpresa ningú i totes les formacions ja l'esperaven. Marc Fuertes, portaveu del Millor, principal partit de l'oposició, es va reunir ahir mateix amb els seus advocats per estudiar personar-se com a acusació popular, perquè, segons va explicar, “veiem que els delictes que li poden imputar són molt greus”. El Millor, el PP i ICV-EUiA van demanar la dimissió de Crespo. “S'ha de respectar la presumpció d'innocència, però amb les dades que tenim no crec que pugui demostrar que és innocent”, va sentenciar Enric Martínez, portaveu local del PP. El seu homòleg d'ICV-EUiA, Javier Rodríguez-Pacios, va assegurar que Crespo s'havia fet “l'harakiri, des del dia que va admetre que havia acceptat regals de Petrov, és normal que l'imputin; ara hauria de dimitir per no embrutar el nom del Parlament de Catalunya”. Des del PSC, el seu portaveu, Joan Bernat, va apostar per mantenir la presumpció d'innocència de l'exalcalde i va demanar “celeritat” a la justícia perquè es resolgui el cas aviat; “és molt dolent per a la imatge de Lloret”, va dir. ERC, actual soci de CiU a l'Ajuntament, va afirmar que la imputació donarà “mitjans” a Crespo per explicar-se. “Si ha fet alguna cosa, que ho pagui, però ja que reivindica la seva innocència ara es podrà defensar”, va assegurar Jordi Orobitg, portaveu d'ERC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.