Economia

Flix es resisteix a morir

Afectats per l'ERO d'Ercros a la comarca de la Ribera d'Ebre aterren a Barcelona per reivindicar els llocs de treball

La plantilla, que l'empresa vol reduir en un 25%, s'exclama també per l'afectació mediambiental

Cent cinquanta-sis treballadors equivalents a tres quarts parts de la plantilla, condemnats a l'atur, i un poble sencer, Flix, castigat per l'atur i per la contaminació és el trist balanç que motivava el desembarcament, ahir, a Barcelona, de setze autocars amb prop de mil veïns afectats per la forta reestructuració de la companyia de referència d'aquella localitat de la Ribera d'Ebre.

Deixant enrere un poble pràcticament paralitzat i amb serveis mínims en les activitats bàsiques, la comitiva acudia, encapçalada pel mateix alcalde de Flix, Marc Mur, a la seu central de l'empresa presidida per Antoni Zabalza, a qui ja s'havien dirigit en una carta oberta publicada a la premsa per retreure-li que no hagi volgut rebre cap representació de l'Ajuntament ni la Generalitat per repensar l'ER0 que afecta la planta.

La reivindicació tenia un doble vessant. D'una banda, la protesta per la minimització d'una planta que ha donat feina al gros de la població durant més de cent anys. L'empresa, que en els últims temps ha acusat la crisi i ha anat esgranant reduccions de personal, té ara com a objectiu el tancament de línies senceres a Flix (les vinculades al clor) que deixaran la plantilla en una quarta part del que va ser: una cinquantena justa de treballadors. I val a dir que el cas de Flix, especialment dramàtic per la dependència de la població (de només 4.000 habitants) de la fàbrica d'Ercros, forma part d'una reestructuració que afectarà altres plantes catalanes a Barcelona, Vila-seca i Cardona, i el tancament definitiu de la de Cartagena.

D'altra banda, Flix expressava ahir massivament el greuge que representa l'afectació ecològica que durant dècades ha significat l'activitat d'una fàbrica que ara es bat en retirada però que, asseguraven, ha malmès l'entorn amb una muntanya de residus a l'embassament de Flix (unes 700.000 tones segons algunes fonts), que caldrà depurar. Denunciada, entre d'altres, per Ecologistes en Acció per superar amb escreix els nivells de contaminació de mercuri (precisament en la línia de fabricació de clor que ara es tanca) establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Ercros deixa “30 hectàrees de sòl contaminat”, quantificava ahir Marc Mur davant les càmeres de la televisió catalana, mentre els manifestants recordaven que Ercros s'ha beneficiat de tota mena de facilitats fiscals per part del municipi per a l'establiment de la planta.

Els manifestants, que van tallar un parell de vegades la Diagonal davant de la seu d'Ercros, van lamentar que la direcció no els atengués. El secretari general de CCOO a les terres de l'Ebre, Josep Casadó, sí que va valorar, però, la disponibilitat del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, amb qui van mantenir una reunió, tot i admetre la limitada capacitat mediadora del representant del govern, tenint en compte la “falta de voluntat” de l'empresa.

De tornada a Flix, on un dels treballadors que s'hi va haver de quedar assegurava que “només hi faltaven les boles de palla rodolant pels carrers, com si fos un poble del Far West, paralitzat per la protesta, els afectats van celebrar una assemblea per seguir debatent les accions reivindicatives que emprendran a partir d'ara per evitar “la mort del poble”. Està previst que les negociacions amb l'empresa es reprenguin dijous vinent, a Madrid.

126
anys
fa que Ercros està instal·lada a Flix. El poble sencer s'ha articulat al voltant de la planta, i això ha generat una dependència total que ara es manifesta tràgicament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.