Economia

Un 84% dels préstecs de l'ICF es van atorgar a pimes els últims dos anys

L'agència creditícia de la Generalitat potencia el suport a la petita i mitjana empresa i al capital de risc

Els crèdits al sector públic ja són només el 24%

L'agència creditícia de la Generalitat, l'Institut Català de Finances (ICF), ha fet un cop de timó en la seva activitat per potenciar els préstecs a pimes i el capital de risc, després d'uns anys més enfocat en el sector públic i les grans empreses. Els canvis en l'organisme arriben a través de Josep Ramon Sanromà, que es va fer càrrec de l'ICF el març del 2011 i que ahir va reunir la premsa per fer balanç de l'activitat de l'entitat en el període 2011/2012. En aquests anys, l'organisme públic ha concedit préstecs o finançaments per 1.671,2 milions d'euros, dels quals un 84% han estat per a autònoms o pimes amb un volum de negoci inferior als 50 milions d'euros, mentre que el sector públic ha esgarrapat el 5% d'aquests recursos i el 12% restant ha anat a parar a la gran empresa.

Sanromà va explicar que, quan ell havia arribat a l'ICF, prop del 50% del balanç de l'organisme estava centrat en el sector públic, una xifra que en el tancament de l'exercici passat s'havia reduït al 24% –per la sortida del perímetre de l'antiga Gisa– i encara disminuirà més aquest any, quan se situï en el 15%. La quantia ara invertida per l'organisme s'eleva als 4.253 milions, amb una morositat del 9,7%.

Encara que l'activitat principal de l'entitat se centra en la concessió de crèdits per al teixit productiu català, també atorga finançament a accionistes i socis d'empreses –amb un aval personal com a garantia– que posteriorment reverteix en una recapitalització de les societats. Igualment, en els últims anys ha impulsat l'activitat de capital de risc, a la qual ha destinat 74 milions entre el 2011 i el 2012. “En aquest segment l'objectiu és arrossegar el capital privat i els emprenedors”, va afirmar Sanromà. Coinversió amb àngels inversors, operacions de diferent dimensió en capital de risc, acompanyament d'empreses en la seva sortida al Mercat Alternatiu Borsari i, pròximament, un fons per a projectes d'internacionalització són alguns dels instruments que l'ICF està potenciant per donar suport a l'empresa catalana.

“Per aquest any hem elaborat un pressupost prudent que, en línies generals, recull nous crèdits per 600 milions”, va anunciar Sanromà.

LA XIFRA

1,2
milions d'euros és la quantia màxima d'un crèdit que atorga l'ICF, que rarament baixa dels 100.000 euros.

Educació financera per a escolars

Els departaments d'Ensenyament i Economia de la Generalitat, l'Institut d'Estudis Financers i les entitats BBVA-Unnim, La Caixa i Banc Sabadell han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa un partenariat públic i privat, EFEC, per impulsar l'educació financera entre els alumnes catalans. En virtut d'aquest acord, fins al maig vinent, una xarxa de voluntaris formada per uns 250 professionals en actiu o jubilats del sector bancari impartiran 1.300 tallers sobre diferents aspectes relacionats amb les finances bàsiques. Els destinataris d'aquests tallers són prop de set mil alumnes de quart d'ESO d'un centenar de centres escolars de Catalunya. L'objectiu del programa EFEC, seguint les recomanacions i directrius marcades per la Comissió Europea, és ajudar els estudiants catalans a prendre consciència de l'ús dels diners i a comprendre les operacions financeres bàsiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.