Economia

El 97% dels diners per a les pensions està invertit només en deute espanyol

Des del 2008, es buida d'actius públics estrangers el fons de reserva i se'n compren d'estatals

El PSOE critica la utilització “il·legítima” de la ‘guardiola'

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, no veu “gens perillós” que el 97,46% del fons de reserva de la Seguretat Social estigui invertit en deute espanyol. El fons ha anat desprenent-se de deute estranger per comprar deute espanyol des de l'any 2008, coincidint amb els anys de la crisi, fins a tancar el 2012 amb un 97% de la seva inversió en deute espanyol –58.535 milions en valor nominal– i tan sols el 2,54% en deute alemany, holandès i francès –1.528 milions en conjunt–. El fons, conegut com la guardiola de les pensions, disposa de 63.008,57 milions, el 5,93% del PIB, 62.026 milions dels quals invertits en actius financers públics, segons l'informe sobre l'evolució del fons l'any passat, entregat ahir per Báñez, al president del Congrés, Jesús Posada.

Fins al 2003, la totalitat del fons va estar invertit en deute espanyol. A partir de llavors i fins al 2007, es va repartir equitativament entre actius financers públics estrangers i espanyols –22.121 milions i 21.685 milions, respectivament–. La proporció va començar a canviar l'any següent. El 2008, la inversió en actius estrangers va baixar al 45%, mentre que el 2009 ja representava només el 24%. El 2010 i el 2011, la inversió en deute estranger va baixar fins al 12% i el 10%, respectivament, per acabar el 2012 prop del 3%.

L'any passat es van vendre gairebé 4.100 milions –1.835 milions de deute francès, 1.435 milions d'holandès i 819,6 milions d'alemany–, en valor nominal, de deute estranger, diner que va utilitzar per adquirir deute espanyol. Segons l'informe presentat per Báñez, el fons, al tancament del 2012, havia generat 2.970 milions en rendiments nets, 753 més que el 2011, “la xifra més alta”, segons la ministra, des que es va crear el fons, l'any 2000.

Davant de l'escassa diversificació en la inversió dels diners del fons, la portaveu d'ocupació del PSOE al Congrés, Concha Gutiérrez, va expressar el seu temor que el govern espanyol segueixi utilitzant “il·legítimament” el fons, i va recordar que el 2012 es van fer servir 4.000 milions més del que permetia la regulació, en referència al decret llei que autoritzava a augmentar-ne la quantitat.

LA XIFRA

45
per cent
era el percentatge que corresponia a la inversió en deute estranger del diner del fons. Avui és el 3%.

Per abonar nòmines i extres

L'informe presentat per la ministra Báñez destaca que l'any passat es van recuperar el 42% dels 7.300 milions que es van treure del fons de reserva de la Seguretat Social per garantir el pagament de les prestacions “en els moments de més tensió de liquiditat”, com quan es va haver d'abonar la paga extra de Nadal. “Això suposa que el fons va recuperant en un termini raonable els recursos utilitzats”, va afirmar Báñez, que va voler tranquil·litzar els pensionistes dient que el pagament de prestacions està garantit “avui i demà”. Per asserenar més els ànims, la ministra d'Ocupació va afirmar que “no hi ha cap problema” si aquest any també s'hagués d'abonar la nòmina de les pensions. Per Báñez, no n'hi hauria ni per a les pagues extres de meitat d'any ni per a les de Nadal, perquè per això es va crear el fons. I va detallar que la dotació del fons és “molt més del doble que la guardiola alemanya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.