Societat

A Harvard, de franc

Es dispara el nombre de persones que fan cursos en línia i gratuïts en les universitats més prestigioses del món

El govern alerta del fenomen i posa en marxa un pla per atraure estudiants d'arreu del planeta

Andreu Mas-Colell va sorprendre tothom durant la inauguració del curs universitari, el setembre passat, amb un avís inquietant: “Les grans universitats del món se'ns posaran a casa sense crear cap lloc de treball i nosaltres ens hi hem d'anticipar.” El conseller d'Economia i Coneixement es referia als MOOC (massive open on-line courses), els cursos gratuïts que ofereixen universitats tan prestigioses com ara Harvard, Stanford i Princeton, accessibles a estudiants de tot el món a través d'internet.

Des que la Universitat de Stanford va trencar motllos el 2011 oferint tres cursos oberts en línia amb més de 100.000 alumnes cadascun, el fenomen no ha fet res més que créixer. No se sap fins a quin punt, perquè no hi ha un registre d'estudiants, però les plataformes que ofereixen aquesta mena de cursos com ara Coursera, Udacity i Edx cada cop tenen més universitats afiliades i més oferta docent.

Es tracta de cursos de poques setmanes, generalment d'introducció a alguna matèria, en què els alumnes disposen de vídeos, lectures per ampliar coneixements, tests d'avaluació i d'un fòrum virtual per exposar els dubtes. De moment, no ofereixen cap titulació acadèmica, però, en molts casos, sí que expedeixen un certificat, que si prové de Georgetown, per exemple, fa molt de goig en el currículum.

I què en treuen, les universitats, d'oferir continguts de franc? “Al darrere d'aquests cursos hi ha una estratègia de màrqueting per captar més estudiants i mantenir el prestigi i la preponderància de la universitat”, respon Albert Sangrà, director de l'Elearn Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que avisa que, més endavant, aquestes universitats podrien cobrar unes taxes per poder-se examinar i obtenir un títol oficial. Sangrà recorda que, mentre que la UOC va fer una aposta pionera per l'ensenyament a distància ara fa divuit anys, altres universitats “sembla que l'hagin descobert ara”. “En molts casos hi ha una visió molt tecnològica de l'educació en línia, però els que fa anys que ens hi dediquem sabem que cal un model pedagògic sòlid”, avisa Sangrà, que ironitza sobre la gran quantitat d'alumnes que té cada curs. “Ara resulta que la massificació és un valor positiu”, diu.

Malgrat tot, admet que la UOC té en marxa un grup de treball sobre l'educació oberta i els MOOC per posar en marxa algun tipus de curs aquest mateix any, “que faciliti l'accés a més persones i a un cost més baix”.

Debat a Catalunya

El govern català també s'ha posat les piles per afrontar els temors expressats pel conseller Mas-Colell i no perdre el tren de la internacionalització de les universitats. “És un dels grans reptes de la universitat catalana”, afirma el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà. “És això el que assenyalava Mas-Colell en la seva al·lusió als MOOC”, afegeix. El pla de la Generalitat per a la internacionalització de l'educació superior, explica Castellà, preveu que part dels màsters de les universitats presencials tinguin una oferta semipresencial (per exemple, sis mesos presencials i sis de virtuals) per atraure estudiants d'arreu del món. A més, s'ha creat un consorci de serveis entre les universitats que oferirà cursos virtuals conjunts de diverses universitats catalanes a través de la plataforma de la UOC.

De moment, a Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Girona (UdG) ja ofereixen els seus primers MOOC en castellà a través de la plataforma Miríada, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'acaba d'unir a Coursera, des de la qual ofereix tres cursos. El debat tot just ha començat.

LES XIFRES

160.000
estudiants
de 190 països van fer un curs gratuït d'intel·ligència artificial a Stanford. El 95% el van abandonar.
62
universitats
s'han aplegat en la plataforma virtual Coursera per oferir cursos en línia gratuïts.

Les plataformes de cursos en línia

Coursera:

Ofereix més cursos de totes les àrees de 62 universitats, com ara Stanford, Princeton, Columbia i la UAB.

Edx:

Disposa de cursos de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), Harvard i Berkeley de matèries de l'àmbit de les ciències i la tecnologia.

Udacity:

Plataforma especialitzada en matèries com ara les ciències i la informàtica.

Miríada:

Ofereix cursos d'universitats de l'Estat espanyol i de l'Amèrica Llatina com ara la UPF i la Universitat de Girona. Pretén atraure estudiants que busquen cursos en castellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.