Política

Mas i Duran traslladen la seva ofensiva a Brussel·les

Els eurocomissaris d'Interior, Educació i Energia rebran dilluns el president

El líder d'Unió es reuneix amb Van Rompuy i diu que les seves opinions sobre la consulta “no estan allunyades”

Ofensiva diplomàtica d'Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida a Brussel·les, de manera separada. El líder d'Unió es va reunir ahir amb el president del Consell Europeu, el també democratacristià “i amic des de fa 25 anys” Herman van Rompuy. Mas no hi va poder ser “per problemes d'agenda”, segons fonts de Presidència, però dilluns mateix viatjarà a la capital comunitària per entrevistar-se amb tres eurocomissaris: la d'Interior, la sueca Cecilia Malmström; la d'Educació, Cultura i Multilingüisme, la xipriota Androulla Vassiliou, i el d'Energia, l'alemany Günter Oettinger.

La d'aquesta vigília de Sant Jordi serà la sisena visita del president de la Generalitat a la capital comunitària, però la primera després de la declaració de sobirania del Parlament. I la guerra bruta del ministeri espanyol d'Exteriors al clavegueram de Brussel·les no li està posant gens fàcil aconseguir que el rebin al Berlaymont o al Justus Lipsius, els edificis de la Comissió i del Consell. Ahir mateix, per exemple, Van Rompuy no va permetre a les càmeres i fotògrafs prendre imatges de la seva trobada amb Duran i només va acceptar distribuir una fotografia feta pel seu equip.

Finalment són tres comissaris de l'executiu de Durão Barroso que el govern considera “d'alt nivell” i “responsables de polítiques molt importants per a Catalunya” els que han acceptat trobar-se amb Mas. El president de la Generalitat, a més, dinarà amb el seu homòleg flamenc, Kris Peeters. Mas també inaugurarà l'exposició Catalan, a language of Europe, al Parlament Europeu, precisament després de la sentència del TSJC que obliga les escoles a impartir la classe en castellà si un sol alumne ho demana. La mostra explica que el català és “la novena llengua més utilitzada d'Europa”, amb “10 milions de parlants”, 1,4 dels quals han après a parlar-la des del 1991, i recorda que la Unesco va triar precisament el 23 d'abril, Sant Jordi, “com a dia mundial del llibre i dels drets d'autor per “fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual”.

Mas també visitarà la mostra Gaudí, una arquitectura d'anticipació, a la delegació del govern, i es trobarà amb els funcionaris catalans que treballen en les institucions comunitàries. El president Mas es va entrevistar amb Barroso el 3 de març del 2011, amb Van Rompuy el 6 de juny del mateix any i amb el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, el 21 de març del 2012. El seu últim desplaçament a Brussel·les va ser el 7 de novembre passat, abans de les eleccions, per pronunciar la conferència Destinació Europa: el futur de Catalunya a la UE, organitzada pel think tank Friends of Europe.

Duran continua avui la gira a Dublín, on s'entrevistarà amb el primer ministre irlandès, Enda Kenny. Després de la reunió d'ahir amb Van Rompuy, el president d'Unió va assegurar que les seves opinions sobre el procés cap a l'estat propi “no estan allunyades”. “La UE el que té clar són les seves regles, que tothom repassi els tractats, els articles 4, 49 o 50, i tindrà la seva resposta”, va advertir Duran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.