Educació

ensenyament

Una beca en suspens pel fet de no saber nedar a batxillerat

Inspecció revisa el suspens en educació física a una jugadora de bàsquet de l'Unigirona perquè no sap nedar

La nota li impediria anar a estudiar l'any vinent a una universitat escocesa

Sílvia Diao és jugadora del sènior B de l'Unigirona de bàsquet. Té 18 anys i, a banda de la seva dedicació al bàsquet, estudia batxillerat a l'IES Santa Eugènia. Fins ara tot anava força bé, però aquest any té, a més, una beca per anar a estudiar en una universitat escocesa, fruit d'un conveni que hi té el seu club. El problema és que per poder-hi anar ha de fer la selectivitat, i no la pot fer perquè la seva nota d'educació física, provisionalment, és un suspens. L'únic suspens en un currículum general d'aprovats i notables.

Com pot ser que una noia esportista de competició suspengui educació física? Durant la temporada s'entrena tres i de vegades fins a quatre cops per setmana. I després hi ha, és clar, els partits del cap de setmana. L'esport absorbeix bona part del seu temps; a primer cop d'ull, l'assignatura d'educació física, precisament, no hauria de ser un problema. Però ho és, i tot va començar fa tres anys, quan feia primer de batxillerat (ara està repetint segon) a l'IES Santa Eugènia.

A la piscina petita

Segons explica, la professora d'educació física considerava que havien d'aprendre a nedar per aprovar l'assignatura, i ella no en va aprendre. Tampoc sembla que s'hi esmercés gaire: diu que entre els entrenaments i els estudis “no tenia temps”. De manera que, com ella mateixa admet –i corroboren des del centre–, va deixar de fer natació al cap de poc d'haver-ho començat a provar. “Els que sabien nedar anaven a la piscina gran i als que no en sabíem ens feia anar a la piscina petita, però ningú ens n'ensenyava”, explica la noia. Hi afegeix que entén que la mestra no pogués estar per tots els alumnes de la classe. “No la culpo perquè no he après a nedar, però jo li vaig proposar que em fes fer alguna prova alternativa, i no em va deixar”, explica. “Per fer el que fèiem, vaig decidir no anar-hi més. Anava a classe, però m'ho mirava des de fora”, explica. La natació es feia, hi afegeix, dues vegades per setmana, i la preferència per aquesta activitat era molt marcada.

A partir de llavors, el segon any de batxillerat va continuar igual, arrossegant el suspens de primer (educació física només es fa a primer). I ara que ha repetit segon i ho té tot aprovat, és aquella assignatura de la piscina petita el que li pot barrar el pas per anar a Escòcia, on li agradaria estudiar per ser mestra de primària.

El director de l'IES Santa Eugènia, Jordi Vilarrubí, no amaga una certa contrarietat pel tema: esportista d'elit o no, és una alumna que s'ha desentès d'una assignatura que ara pretén aprovar a corre-cuita, i de la qual, a més, durant aquests tres anys no n'ha dit res, fins que, ahir per primer cop, va presentar una reclamació per les qualificacions parcials del curs.

La noia va parlar ahir amb un inspector del Departament d'Ensenyament que, segons explica, la va informar que els joves que fan esport de competició, presentant la documentació adequada, poden quedar exempts de fer educació física a batxillerat, però la noia no va aportar en el seu moment cap paper, i ara ja és molt tard, explica, per fer-ho.

Sílvia Diao va néixer a Catalunya el 19 d'agost del 1994. Diu que “des de sempre” ha jugat a bàsquet, i parla amb orgull de la seva família, d'origen senegalès. El seu pare, Aliou Diao, va ser president dels Grups de Recerca sobre Minories Culturals de Girona (GRAMC) i ara treballa al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. La seva mare treballa de dependenta i, de les seves dues germanes, una té el grau d'educació social i ara fa traducció i interpretació.

De moment, la noia encara confia que la reclamació es resolgui a favor seu, ja que encara que es presentés a setembre, ja no tindria temps per acollir-se a la beca. L'aprovat ha de ser al juny.

LA FRASE

Vaig proposar a la mestra que em fes una prova alternativa, però no vol
Sílvia Diao
estudiant i jugadora de l'Unigirona

LA XIFRA

3
cops
ha suspès Diao educació física de primer de batxillerat perquè no sap nedar.

El suspens podria passar a ser un aprovat dilluns

Qüestionat sobre la reclamació oberta que hi ha per la nota de la noia, el delegat d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va limitar-se a dir ahir que és un tema que porten els inspectors, i ha de seguir els seus canals. Va dir que desconeix si el currículum de secundària obliga els estudiants a saber nedar, i va explicar que el procediment que se segueix quan un alumne fa una reclamació formal perquè no està d'acord amb una nota està perfectament reglamentat. “La petició va arribar dimecres, l'inspector va parlar amb la noia i ara comença tot el procés per dirimir la reclamació”, va explicar. L'inspector, ara, haurà de revisar si la programació d'educació física és correcta. “És un tema d'inspecció educativa, no de direcció territorial, no és una decisió política sinó tècnica”, hi va afegir. El director de l'institut, per la seva banda, va dir que de moment només hi ha una nota provisional. “Dilluns la professora els va dir la nota, però la junta d'avaluació és dilluns vinent”, va explicar Vilarrubí a aquest diari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.