Èxit de la immunoteràpia en casos de melanoma avançat
estudis
Assajos internacionals mostren els primers resultats esperançadors de fàrmacs que estimulen el sistema immunitari per lluitar contra el càncer
Aquest tipus de teràpia genera expectatives, però encara és experimental
Les cèl·lules cancerígenes tenen dues característiques que les fan especialment agressives: una és que es repliquen molt ràpidament i, l'altra, que adopten mecanismes de defensa per passar desapercebudes davant del nostre sistema immunitari. Aquest segon tret és el que intenta combatre un tipus d'estratègia contra el càncer anomenada immunoteràpia. L'objectiu és fer possible que el nostre sistema defensiu no es deixi enganyar per les cèl·lules tumorals i sigui capaç de reconèixer-les i de combatre-les. Diversos grups de recerca al món investiguen les possibilitats d'aquesta estratègia terapèutica, però els resultats més esperançadors obtinguts fins ara es van presentar el cap de setmana passat en el Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO), on es van donar a conèixer dades molt prometedores registrades en pacients amb melanoma avançat.
El melanoma és un dels càncers més agressius, sobretot per la seva ràpida capacitat de créixer i de fer metàstasi. Per aquesta raó, els resultats presentats en el congrés anual de l'ASCO són especialment significatius, ja que mostren que el 38% dels 135 participants en un assaig internacional, tots ells pacients amb melanoma metastàsic, van experimentar una reducció considerable del tumor amb un nou compost anomenat lambrolizumab. A més, un petit grup de participants, als quals es va donar una dosi més elevada del fàrmac, van registrar un percentatge de resposta encara més elevat, del 52%.
Els responsables d'aquest estudi, entre els quals es troba el català Antoni Ribas, que n'ha dirigit una part des de la Universitat de Califòrnia a Los Àngeles (UCLA), van destacar, a més, que, de moment, la resposta observada en la majoria dels pacients és duradora al cap d'un any.
Un altre assaig presentat a Chicago, en el qual ha participat un equip de l'hospital Sloan Memorial Kettering de Nova York, també ha aconseguit que el 43% de 107 pacients amb melanoma avançat hagin sobreviscut dos anys després del tractament amb un fàrmac similar anomenat nivolumab.
La doctora Laura Jiménez, oncòloga mèdica de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i especialista en immunoteràpia, recordava ahir que ja fa anys que s'estan fent assajos amb immunoteràpia contra el càncer utilitzant diferents fàrmacs, sobretot en ronyó, pulmó i melanoma. De fet, l'ICO participa actualment en un assaig internacional fase III d'immunoteràpia en càncer de ronyó i en melanoma.
En aquest context, Jiménez reconeix que els resultats fets públics a Chicago “són molt bons”. No obstant això, també matisa que l'assaig s'ha dut a terme “amb un grup reduït de pacients molt seleccionats, amb un estat de salut general força bo, que no es correspon amb el de la majoria de malalts”.
Ara per ara, la immunoteràpia s'aplica molt poc en la pràctica diària. A més, no tots els tumors expressen les mateixes molècules i, per tant, caldran fàrmacs específics. Un altre escull és el preu que aquestes teràpies poden tenir un cop aprovades. Amb tot, Jiménez assegura que “s'obre un nou ventall de possibilitats”.
LES FRASES
De l'agressivitat de la ‘químio' a l'atac selectiu
A diferència de la quimioteràpia, que ataca les cèl·lules tumorals, però que també causa danys en l'ADN de cèl·lules sanes i greus efectes secundaris, la immunoteràpia busca que el sistema immunitari ataqui les cèl·lules cancerígenes. El fàrmac utilitzat en l'assaig presentat a Chicago bloqueja el mecanisme que utilitza la cèl·lula tumoral per enganyar el sistema immunitari. A través de la inhibició d'una proteïna (PD-1), els limfòcits reconeixen les cèl·lules tumorals i les destrueixen.