cultura

El Sónar fa vint anys

El suplement Cultura entrevista Enric Palau, coordinador del festival de música electrònica

Es presenta el col·lectiu 14+1 Llenya Prima, format per una trentena de joves creadors

El suplement Cultura d'aquesta setmana ofereix una entrevista de David Castillo a Enric Palau, coordinador del festival de música electrònica Sónar, i li dóna les claus de l'èxit d'aquest certamen que arriba a la seva 20ena edició. Guillem Vidal ofereix una tria de les actuacions més destacades que tindran lloc el 13, 14 i 15 de juny; i Jaume Vidal analitza com eren els temps de canvi social i cultural que van afavorir l'aparició del Sónar.

Un altre dels articles destacats d'aquesta setmana és el que Àlex Susanna dedica a la novel·la Marges, el sorprenent debut de Roger Vilà. També es parla de la presentació del col·lectiu 14 + 1 Llenya Prima, format per 29 creadors menors de 35 anys.

En l'apartat d'articles d'opinió podem llegir els textos de Vicenç Pagès (que posa en dubte les lloances que sol rebre Junot Díaz), Guillem Cifré, Lluís Llort, la lingüista Núria Puyuelo, Antoni Daura (president del Gremi de Llibreters de Catalunya), Isidre Grau (que valora els relats de Salvador Espriu), Ada Castells i D. Sam Abrams (que critica les fluixes versions cinematogràfiques de la novel·la El Gran Gatsby, de F. Scott Fitzgerald).

Pel que fa a les crítiques, Xènia Dyakonova lloa el recull poètic de Joseph Brodsky traduït per Judit Díaz Barneda; Jordi Casas Salvador comenta l'assaig de Laura Borràs, Càssics moderns; David Bueno recomana l'assaig sobre física quàntica, Esmorzar amb partícules, de Sònia Fernández-Vidal i Francesc Miralles; Xavier Coromina comenta la novel·la El cos humà, de Paolo Giordano; Òscar Montferrer analitza Hi ha morts que pesen cents anys, de Tomàs Llopis; Jordi Llavina elogia L'heretge de Soana, de Gerhart Hauptmann; Ferran Aisa ens fa conèixer la guia sobre cervesa escrita per Jordi Expósito i Joan Villar.

En l'apartat de cinema, Bernat Salvà escriu sobre la comèdia negra britànica Turistas, de Ben Wheatley. Imma Merino recomana la reestrena del clàssic del 1961 de Blake Edwards, Desayuno con diamantes. Àngel Quintana fa la crítica de dos films: Populaire, del francès Régis Roinsard, i Inch'Allah, d'Anaïs Barbeau-Lavalette, un film políticament correcte però poc més.

En el de teatre, Jordi Bordes dedica un reportatge a dues obres Dimecres i Laminimal, que s'han vist o es veuran a la Sala Beckett. Bordes, a més de l'agenda amb les estrenes més destacades, també fa la crítica de l'obra Fragments de converses, dirigida per Rosa Novell.

Carina Filella ens informa del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT), que tindrà lloc del 26 al 30 de juny. Xavier Castillón detalla la programació del festival musical de dos dies que té lloc a Girona, Milestone Project, on actuen noms com Mishima, Antònia Font i Maika Makovsky, entre molts altres. Mercè Miralles ens descobreix dos actes del juny a Sitges, la Setmana de la Música i la Festa de la Poesia. Des de Lleida, David Marín ens parla del llibre Emboscats, d'Esther Miralles, una obra d'història i testimonis de vida sobre els joves que s'amaguen als boscos del Solsonès i la Catalunya central per evitar haver de combatre a la Guerra Civil.

Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Maria Palau (que comenta Talent & Co, una agència especialitzada en el sector artístic), Montse Frisach (que ha conversat amb l'artista Fernando Prats), Jaume Vidal (que ha entrevistat Josep Botey, de la galeria AB de Granollers), Pilar Parcerisas (que ens parla de la Trilogia de la privadesa, de Nora Ancarola i Marga Ximénez) i Arnau Puig (que analitza la frase atribuïda a Picasso: “No busco, trobo”).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.