Societat

SOCIETAT

Homenatge als pioners del Colònico de Calonge

El Centre d'Estudis Calongins recorda els fundadors encara vius: Pere Viñals, Francesc Jou, Josep Gendrau, Tomàs Echevarria i Josep Viladesau

El vicepresident, Albert Vilar, en resumeix la història

El Centre d'Estudis Calongins Colònico va homenatjar ahir al vespre els fundadors de l'associació que encara viuen: Pere Viñals –nomenat president d'honor–, Josep Gendrau, Tomàs Echevarria, Josep Viladesau i Francesc Jou. Abans, el vicepresident de Colònico, Albert Vilar, va resumir en una conferència els orígens de l'entitat cultural, creada oficialment el 1980 però amb unes arrels associatives que arriben als temps de la Segona República, amb una colla juvenil nascuda a l'entorn del carrer Bitller.

En el grup ja hi havia Pere Viñals, Josep Gendrau, Lluís Vilar i Pere Caner, entre d'altres. Després de la Guerra Civil, s'hi van afegir Josep Viladesau –durant algun temps– i Francesc Jou.

L'historiador i periodista Albert Vilar explicava ahir que “l''estiu del 1940, davant la poca aigua a la riera, els joves van decidir buscar una altra diversió i van decidir crear una penya, les Joventuts Bitllerenques Nazarienques Calongines (JBNC)”, amb una desena de joves que van apostar per la cultura i Calonge amb el català com a llengua oficial. Dos anys més tard, s'hi va afegir Tomàs Echevarria.

La colla feia excursions per conèixer el patrimoni cultural i natural i va crear un cercle d'estudis per formar els joves per lluitar amb la cultura. El 1947, van descobrir una pedra amb una figura antropomorfa i van tirar endavant un dels grans projectes, el museu, tot implicant la societat calongina amb la cessió de peces antigues.

Reformulació

Però l'entitat es va anar diluint amb el temps, encara que Pere Caner, ànima del grup, va mantenir-la viva. I juntament amb Lluís Vilar van decidir refer-la amb la nova democràcia. Van moure fils i, amb el vistiplau del govern civil, el 1980, van tirar endavant Colònico. El president, el vicepresident i el secretari eren els mateixos de les Joventuts de l'any 1947: Lluís Vilar, Tomàs Echevarria i Pere Caner, respectivament. Des d'aleshores, l'entitat, que va recuperar la secció arqueològica del museu, no ha parat d'organitzar activitats en defensa de les dues grans fites dels orígens: la cultura i Calonge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.