Economia

La Generalitat ven un lot de 13 edificis a l'empresa AXA Real Estate per 172 milions d'euros

L'administració catalana continuarà ocupant els immobles en règim de lloguer per una renda anual de 16,2 milions

Amb aquesta operació el govern ja ha venut 17 edificis per un total de 266 milions d'euros

La Generalitat ha adjudicat un lot de 13 edificis a l'empresa AXA Real Estate per un import total de 172 milions, 9,3 milions més del preu mínim fixat per l'administració catalana. El govern continuarà ocupant aquests espais, en qualitat d'arrendatari, per un període màxim de 20 anys i per una renda anual de 16,2 milions.

El conjunt d'immobles es va posar a la venda el passat 26 de març. Com que els terminis per efectuar els treballs tècnics han estat molt ajustats, la transacció de dos edificis del lot es formalitzarà en els propers quinze dies. Així, el govern ha aprovat avui la venda i posterior arrendament d'onze immobles, per un preu de 148,6 milions d'euros i un lloguer anual de 14,6 milions. El contracte de compravenda es farà efectiu a finals d'aquest mes de juny, després que l'empresa hagi presentat avals per valor del 25% de la transacció. En els propers quinze dies, es formalitzarà l'adjudicació dels dos immobles restants al mateix comprador.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha defensat aquest dimarts que l'operació es fa “en unes circumstàncies excepcionals”, ateses les necessitats de tresoreria del govern. Preguntat pel fet que l'administració continuï ocupant alguns dels edificis en qualitat de llogatera, el portaveu ha respost: “És el debat etern del pobre. Hi ha una dita catalana que ho descriu molt bé: Vendre la casa per anar de lloguer”. “No és per gust ni per ganes, sinó per no haver d'assumir tantes retallades”, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Homs ha reconegut que la venda patrimonial no és la solució “òptima” ni “excelsa” però ha remarcat que és l'opció que permet a la Generalitat “arribar a final de mes” i en canvi “l'alternativa” és no arribar-hi. “Tenim riscos i perills, però no podem quedar-nos de braços plegats”, ha argumentat.

Del paquet de 13 immobles venuts a AXA Real Estate, el més car és el de Via Augusta 202-226 (que actualment ocupa el departament d'Ensenyament), que s'ha venut per 42,7 milions d'euros i tindrà un lloguer anual de 4 milions d'euros. El segon amb un preu més elevat és l'ubicat a Gran Via 612-614 (on hi ha el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca), que s'ha adjudicat per 21,8 milions d'euros i té un lloguer anual de 2 milions d'euros. En tercer lloc hi ha l'immoble de Via Laietana 58-60 (Direcció General de Tributs i Joc), venut per 17,2 milions i amb un lloguer anual d'1,6 milions. Segueix un immoble utilitzat actualment pel departament de Territori i Sostenibilitat ubicat al carrer Aragó 244-248, venut per 16,8 milions i amb un lloguer anual d'1,5 milions anuals. El més barat és el que allotja l'oficina de Treball ubicada al carrer Joaquim Pou 8, venuda per 1,8 milions i amb un lloguer anual de 171.105 euros.

17 immobles venuts per 266 milions

L'operació d'alienació directa i posterior arrendament s'emmarca dins el programa de privatitzacions que el govern va dissenyar per aconseguir reduir dèficit públic i també endeutament. De fet, els ingressos obtinguts amb aquesta operació permetran cancel·lar els censos emfitèutics que graven els immobles per un valor de 45 milions d'euros. El govern ha manifestat a través d'un comunicat que la seva voluntat sempre ha estat fer transaccions en valors de mercat, respectant els recursos públics.

El passat mes de març l'administració va agrupar en un sol lot els 13 edificis ocupats que tenia a la venda i en va millorar les condicions, per fer l'oferta més atractiva de cara als compradors. Des de la seva publicació al DOGC, la Direcció General del Patrimoni va rebre diverses ofertes de diferents inversors. Finalment, s'ha arribat a un acord amb l'empresa AXA Real Estate per a l'alienació dels immobles per un import de compra de 172 milions d'euros.

Aquesta no és la primera operació d'aquestes característiques que du a terme el govern català. La primera venda va ser el 27 de març del 2012, quan l'empresa Bancalé Servicios Integrales es va adjudicar la seu del departament de Territori i Sostenibilitat, situada al número 2-6 de l'avinguda Josep Tarradellas de Barcelona, per un import de 52 milions d'euros. La segona operació es va autoritzar el 22 de maig de 2012, amb la venda del número 221 del carrer Muntaner de Barcelona a Mutual Mèdica de Catalunya i Balears per un total de 2,5 milions d'euros. La tercera venda va tenir lloc el 19 de juny de l'any passat, quan la Generalitat va aprovar la venda de l'edifici del carrer Doctor Roux 80-86, per 14,5 milions d'euros a Vidacaixa. La quarta es va dur a terme el 5 de febrer de 2013, quan el govern va aprovar l'adjudicació de l'edifici del carrer Fontanella 6-8 a la societat mercantil Ziscal Inversiones 2012, per un import de 25 milions d'euros.

En total, amb aquestes operacions s'han ingressat 94 milions d'euros, uns ingressos atípics necessaris per reequilibrar les finances públiques. Un cop formalitzada l'adjudicació del lot de 13 edificis, la Generalitat haurà venut 17 immobles per un total de 266 milions d'euros des del 2012.

D'altra banda, l'administració catalana ha iniciat un procés de venda directa de la Casa Burés i l'edifici del Memorial Democràtic a Barcelona (Via Laietana 69), després d'haver declarat deserta la subhasta pública en primera i segona subhasta. Per tant, actualment s'està negociant amb diversos inversors interessats la venda d'aquests immobles a un preu mínim un 20% inferior al preu de la primera subhasta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.