Sense - Sortim

Vilanova renova el vot a la seva patrona a so de festa

La festa major de la capital del Garraf, en honor a la Mare de Déu de les Neus, arriba al punt àlgid i omple els carrers de color, foc, música i espectacles variats

“Per unànime Vot de poble, Vilanova us proclamà, sa Patrona, amb joia noble, i amb raïms us enjoià, car de manta pedregada li salvàreu els conreus.” Aquest goig fa referència al vot que els vilanovins que vivien del comerç del vi i dels aiguardents van fer a la Mare de Déu de les Neus al segle XVIII perquè els protegís de les pedregades que feien malbé la verema. Des d'aleshores, és la patrona de Vilanova i la Geltrú i en honor seu se celebra la festa major de la capital del Garraf, que comença l'últim cap setmana de juliol i s'allarga fins al 6 d'agost.

Un altre any, doncs, els carrers de la ciutat s'han inundat de color, foc, música i espectacles variats. Enguany els pabordes –organitzadors de la festa– han fet un programa auster però ple de propostes perquè els ciutadans es llevin la bena dels ulls, deixin de veure-ho tot negre mentre duri la celebració i gaudeixin. Durant aquests dies no han faltat els actes tradicionals –que inclouen el correfoc, l'exhibició castellera i dels Falcons i la baixada dels gegants–, tot i que també hi ha hagut novetats, com ara la cinquena mostra de bestiari infantil de Catalunya, i s'han recuperat alguns actes, entre els quals les havaneres. A més, la Colla Jove de Bastons ha celebrat el 25è aniversari.

Vilanova, però, encara té corda i ahir van començar els actes principals de la celebració, amb el convit a la festa, la cercavila de la vigília, els balls i entremesos populars i el castell de focs a la platja. Avui, dia de la patrona, és el torn de l'ofici solemne en honor de la Mare de Déu de les Neus, que se celebra a dos quarts d'onze del matí a l'església de Sant Antoni Abat i anirà acompanyat de les cercaviles d'anada i sortida d'ofici. Tampoc no faltaran els balls i entremesos populars, i a les nou del vespre es farà la cercavila i la renovació del vot del poble. Demà a la tarda els més petits protagonitzaran la cercavila de l'Imaginari, formada per diversos balls que tenen l'origen en contes, llegendes i fets històrics del Garraf. Tot plegat, és una bona oportunitat per gaudir i veure en acció els elements de la cultura popular de Vilanova.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.