Societat

Societat

Cambrer d'èxit

L'actor Àlex Casanovas està treballant com a cambrer al restaurant Antaviana de Figueres perquè no té feina durant la temporada d'estiu

Hi serà fins al 31 d'agost, però al setembre tornarà a fer gira amb l'obra de teatre ‘Bona gent'

Lamenta la “batzegada” que pateix la indústria cultural, i en culpa l'augment de l'IVA al 21%

Els clientsse sorprenen
i pregunten al reconegut actor si és al restaurant per preparar un paper

Té nom teatral i hi ha un dels actors més coneguts de Catalunya. L'Antaviana no és cap teatre, és un restaurant de Figueres, on des de mitjan juliol el popular Àlex Casanovas serveix els comensals. L'actor explica que ha patit “una parada molt forta de feina” i que va decidir posar-se a treballar com a cambrer perquè “s'han de buscar els quartos on sigui i fent el que sigui”. Assegura que se sent un privilegiat per haver trobat feina en un moment molt difícil, en plena crisi econòmica, i hi afegeix: “Estic aquí bàsicament perquè jo, com molts altres companys actors, estic sense treballar aquest estiu.” Casanovas es va posar en contacte amb els amos de l'establiment, en Carles Fabregó i la Rosina Miserachs, a qui coneix des de fa temps per les actuacions que feia al Teatre el Jardí de Figueres, i es va oferir per donar un cop de mà durant la temporada d'estiu, que és quan hi ha més clients, sobretot per la proximitat de l'Antaviana, al carrer Llers, amb el Museu Dalí.

La seva presència a l'Antaviana ha revolucionat els clients, i Figueres, d'alguna manera. En Carles i la Rosina, que van obrir fa vint-i-cinc anys, expliquen que tothom pregunta a l'Àlex Casanovas si és l'actor realment, o si és un imitador. Però “la versió més estesa és que està preparant un paper”, asseguren els propietaris. També estan notant que hi ha qui entra al restaurant atret per la popularitat de l'actor, i per la curiositat. “Ha estat com un boom a Figueres”, diuen, i relaten que tenen coneguts que els pregunten pel carrer. “L'Antaviana 3.0”, com l'anomenen en Carles i la Rosina, ha estrenat aquest estiu la que és la segona reforma del local. “Entre la reforma i l'Àlex, el restaurant ha passat de ser l'il·lustre desconegut a Figueres durant 24 anys al local de qui tothom parla”, diuen els amos, que admeten que això els està afavorint en el negoci. La temporada els està anant molt bé.

L'actor també explica que al principi, quan va a servir a les taules, el reben amb “incredulitat” i li pregunten què hi fa, a Figueres. “És on hi havia feina i he vingut cap aquí”, els respon. “Els sorprèn d'entrada, però veuen que faig la meva feina. Ja està. Aquí sempre m'han tractat excel·lentment, i és el que procuro fer jo amb la gent que ve a menjar, tant si és d'aquí com de fora”, concreta.

Fins que tornin les actuacions

Estarà a l'Antaviana fins al 31 d'agost, mentre no té funcions. Ha estat una solució provisional perquè, com ell mateix diu, en la feina d'actor “hi ha molt poca gent que es pugui permetre el luxe d'estar tres mesos de vacances”. Al setembre participarà en l'acte institucional de la Diada al parc de la Ciutadella de Barcelona. I reprendrà la seva feina com a actor amb la gira de l'obra de teatre Bona gent, dirigida per Daniel Veronese i en què comparteix escenari amb Mercè Arànega. “Em considero un privilegiat perquè amb Bona gent vam estar dos mesos i mig al Teatre Goya de Barcelona, quan normalment són tres setmanes, o un mes i mig com a molt. Les coses estan fotudes, realment.”

Casanovas té una llarga carrera com a actor. En la televisió, ha participat en sèries d'èxit com Temps de silenci, El cor de la ciutat i La memòria dels Cargols. En cinema, en films com Kika, de Pedro Almodóvar; En la ciudat sin límites, d'Antonio Hernández, i Fènix 11-23, de Joel Joan i Sergi Lara. I en teatre, ha actuat a Pel davant... i pel darrere, Pels pèls i Sóc el defecte, entre moltes altres obres. També ha fet de presentador de televisió. Amor a primera vista, de TV3, que presentava amb Montse Guallar, és un dels seus programes més recordats.

En tots els anys que es dedica a la professió, Àlex Casanovas no recorda una situació tan dolenta per a la indústria cultural com la d'ara. Diu que hi ha poques produccions tant en cinema català com en teatre, i que les sèries de televisió estan aturades. Destaca que les gires d'estiu són les més afectades, perquè la majoria d'ajuntaments no tenen diners i no contracten obres de teatre com es feia abans. Calcula que la feina ha baixat entre un 60% i un 70%. “Ningú té ni un duro i normalment sempre salten els quartos de Cultura, Educació i Sanitat. La cultura és important”, reivindica. I pronostica que la situació no canviarà fins, com a mínim, d'aquí a dos anys.

Molt crític amb el 21% d'IVA

Àlex Casanovas és especialment crític amb la pujada de l'IVA que ha aplicat el govern espanyol als espectacles culturals. Assegura que l'increment del 8% al 21% ha provocat una “batzegada” important en el sector que no només afecta els actors, sinó que castiga tot el món de la cultura. “Fins que no s'arregli el tema de l'IVA es mantindrà la tendència de baixada d'espectadors d'aquest any. El que ha fet la gent és anar menys als espectacles.” Precisament, creu que la davallada en el nombre d'espectadors ha dificultat molt la producció d'espectacles i està pendent que apareguin els diners perquè alguns projectes que li han ofert es puguin materialitzar. No es planteja marxar, però sí que destaca que fins ara no havia acceptat oferiments de Madrid perquè tenia feina aquí, però que ara no ho descarta.

Nominat per ‘Fènix 11-23'
Aquest any va estar nominat al millor actor en els premis Gaudí pel seu paper en la pel·lícula ‘Fènix 11-23'.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.