cultura

Comunitat ‘reggae'

Barcelona estrena festival dedicat al ‘reggae', Trash An' Ready, al Poble Espanyol. Hi estan representats tots els estils, del més clàssic al més contemporani

El ‘reggae' sempre ha estat una música reivindicativa, però unida a la festa

“Trash An' Ready” és una expressió d'argot popular jamaicà que ve a significar “molt elegant i de moda”. És una picada d'ullet als més avesats. I és també un petit homenatge a Jamaica. Així s'ha batejat el nou festival que estrena Barcelona: Trash An' Ready Reggae Festival. Concentra tota la seva activitat avui, al Poble Espanyol. Porta la marca de la factoria Doctor Music i neix amb la convicció de mantenir-se en el futur amb noves edicions. Comenta el director artístic del festival, Robert Deniento: “El reggae dóna molt bon rotllo, és estiu, és platja...” A les sis de la tarda obre les portes, i a les set comencen les actuacions, a la plaça Major. Els caps de cartell són els músics de SOJA –acrònim de Soldiers Of Jah Army–, una banda nord-americana.

El reggae ha tingut diversos moments especials, als setanta –impossible no pensar en Bob Marley–, als vuitanta, i ara, des de fa dos o tres anys, amb l'aparició de noves formacions. Els organitzadors diuen que el reggae és una molt bona música per als temps que corren... Per què? “El reggae sempre ha estat una música reivindicativa, però unida a la festa. És la que millor pot mirar amb certa esperança aquesta situació de crisi que es viu a tots els nivells”, comenta el director artístic. Catalunya és, respecte a l'Estat espanyol, el lloc on el nou reggae ha tingut una especial rellevància, amb l'aparició de diferents grups. Aquestes manifestacions locals també seran presents en el festival. La banda catalana que s'ha escollit és Pirat's Sound Sistema (actuen a les 19.00 h).

Les llegendes vives

El festival tindrà representació dels tres moments d'auge del reggae. D'una banda, els més pioners, que van començar als seixanta, The Skatalites. El nom fa referència a la seva música en els inicis, l'ska. Ska, rocksteady... reggae. Conserven dos membres de la formació inicial: Lester Ska Sterling i la cantant Doreen Shaffer. Directament de Jamaica a Barcelona. Surten a escena a les 20.15 h.

Com a representants dels anys setanta i vuitanta, s'ha programat el grup Black Uhuru (21.30 h). És la formació de reggae que més discos ha venut després de Bob Marley. Ha estat la primera banda del gènere que ha guanyat un Grammy, l'any 1984, pel seu àlbum Anthem, i l'única a aconseguir el Diamond Award of Excellence, el 1994. Al Poble Espanyol la banda interpretarà hits com Shine eye gal, Guess who's coming to dinner, Solidarity o What is life?. La seva música donarà pas als representants de l'escena actual.

El futur

SOJA ha venut més de 150.000 discos en els últims anys i ha generat més de vint milions de visites a Youtube. Peace in a time of war (2002), Get wiser (2006) i Born in Babylon (2009) els han situat al nivell més alt del reggae. El seu nou àlbum, Strength to survive, està inspirat en el Survival (1979) de Bob Marley. Segons Deniento, SOJA és la representació de l'esperit de les últimes generacions. “Són responsables que el reggae estigui de moda. No és un reggae tan jamaicà, és més pop. I és de les bandes que millor han sabut arrossegar nous tipus de públics.”

En aquesta nova onada s'emmarquen els locals de Pirat's Sound Sistema. La banda va néixer el 2003 al barri barceloní de Sants. D'ells diu el director artístic: “És una festa contínua!” Canten a la quotidianitat del carrer, dels joves. Acaben de treure el tercer treball, Em bull la sang.

El festival tindrà Marcus Reggaeland com a mestre de cerimònies i DJ convidat entre actuacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.