Medi ambient

Tres pobles gironins entraran a la reserva de la biosfera

Arbúcies, Breda i Riells i Viabrea tindran tot el seu terme municipal a la reserva del Montseny que promou la Unesco a través del programa MaB

Dels divuit municipis implicats, quatre són a la comarca de la Selva

La Diputació de Girona ja ha fet la petició al Ministeri d'Agricultura
La reserva del Montseny tindrà uns 50.000 habitants

Els municipis d'Arbúcies, Breda i Riells i Viabrea s'integraran a la Reserva de la Biosfera del Montseny, que promou el programa MaB (Man and Biosphere) de la Unesco. Aquestes reserves són una catalogació que reconeix pràctiques innovadores per conciliar l'activitat humana i la conservació del medi ambient. Els municipis esmentats ja tenen part del seu territori al parc, però seguint la proposta d'ampliació redactada, entre altres, per la directora del Parc del Montseny, Joana Barber, els municipis sencers passaran a formar-ne part.

El projecte d'ampliació de la reserva, que conserva encara els límits de l'any 1978, ha estat impulsat per les diputacions de Barcelona i Girona conjuntament amb els municipis afectats, que en total són divuit. D'aquests, només quatre són a les comarques gironines, però un d'aquests quatre, Sant Feliu de Buixalleu, no s'ha mostrat favorable a la inclusió de tot el seu terme municipal a la reserva. L'alcalde, Josep Roquet (CiU), considera que amb els límits actuals ja n'hi ha prou, i tem les repercussions urbanístiques de futur que pugui tenir.

A tot l'Estat hi ha 30 reserves de la biosfera, de les quals, fins fa uns mesos, l'única catalana era la del Montseny. El passat mes de maig, però, la Unesco també va declarar les Terres de l'Ebre com a reserva. La figura de reserva no implica més protecció que la que pot tenir un parc, sinó que és un projecte científic de desenvolupament. “Com a reserva, som territori d'assaig d'innovacions en matèria de sostenibilitat. Quan hi hagi un ajut europeu, per una iniciativa que es vulgui implantar, tenim avantatge”, explica Barber.

Una de les idees de futur és crear la marca Reserva de la Biosfera del Montseny “i que tots els productes que surtin d'aquests municipis puguin tenir-la com a valor afegit”, diu Barber. Aigua de Viladrau ja inclou a l'etiqueta el lema “Reserva de la Biosfera”, però Barber creu que és aplicable a gairebé qualsevol producte, fins i tot als autocars d'Arbúcies.

Amb l'ampliació, la reserva passarà de 29.334,96 hectàrees a 50.166,63 i tindrà una població total de 50.000 habitants. Els municipis que actualment tenen part de la seva superfície a la reserva del 1978 estan seguint de fa temps polítiques de desenvolupament sostenible i medi ambient d'acord amb les directrius de la Unesco, segons s'exposa a la proposta d'ampliació que ja s'ha fet arribar al Ministeri d'Agricultura i que haurà de ser avaluada per un consell científic estatal.

La proposta d'ampliació s'ha fet en part per adaptar-se a les noves exigències sorgides del Congrés Mundial de Reserves de la Biosfera del 1995 a Sevilla. Les reserves tenen definides tres zones, i el que es coneix com a zona nucli és la que està més protegida, i coincideix amb el Pla Especial del Montseny. La zona d'amortiment, que envolta les zones nucli, s'utilitza per a activitats cooperatives compatibles amb pràctiques ecològiques racionals, com ara el turisme ecològic, i, per acabar, la zona de transició és la zona externa de la reserva, on hi ha les poblacions locals. En el cas del Montseny, abans de la proposta d'ampliació, la zona de transició era feble ja que només hi havia una població de 1.000 habitants.

LA FRASE

El Montseny té la Carta Europea de Turisme Sostenible i és reserva de la biosfera, té un potencial immens
Miquel Calm
Responsable d'Acció territorial de la diputació de Girona

“El Montseny té unes possibilitats enormes”

Nuri Forns

El responsable d'Acció Territorial de la Diputació de Girona, Miquel Calm, destaca el potencial de tota la zona de la reserva del Montseny: “Té unes possibilitats enormes, és reserva de la biosfera i també té la Carta Europea de Turisme Sostenible”, exposa. Calm explica que amb la proposta d'ampliació es fan canvis importants i un d'ells és poder gestionar la reserva des del territori. “S'ha acordat fer una proposta consensuada a la Generalitat per crear un òrgan de gestió conjuntament amb diputacions, ajuntaments, empreses turístiques, associacions culturals i representants dels propietaris del parc”, explica el responsable de l'àrea d'Acció Territorial. Miquel Calm recorda que el 85% de la propietat del territori del parc és privada.

Equilibri entre l'home i la natura

Les reserves de la biosfera formen, a més, una xarxa per promoure la recerca cooperativa i d'intercanvi d'infor- mació. En total hi ha 18 municipis dins la reserva: Aiguafreda, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent (Vallès); el Brull, Seva i Viladrau (Osona), i Arbúcies, Breda, Riells i Sant Feliu de Buixalleu (Selva). Aquest últim poble, però, es mantindrà en els límits del 1978.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.