Política

Navarro-Nadal, mirall trencat al PSC

L'article a El Punt Avui de l'exdirigent gironí aixeca polseguera entre la cúpula socialista Navarro demana “unitat” al partit arran de les últimes friccions públiques sobre el dret a decidir

“No podem anar bési s'interpreten els articles com carregant contra”, va defensar-se Nadal

El PSC afronta a partir del setembre un dels cursos polítics més intensos de la seva història recent. El debat sobre el dret a decidir fa tensar les costures relligades el 1978 amb la unió del PSC-Congrés, el PSC-Reagrupament i la Federació Catalana del PSOE. Mai el partit de Pallach, Maragall i Montilla no havia tingut menys poder polític. L'últim capítol va ser ahir la crida a la unitat del primer secretari del PSC, Pere Navarro just després d'esmorzar, amb els diaris del dia, els dards emmetzinats de Joaquim Nadal en un article a El Punt Avui, i de Montserrat Tura en un altre a El Periódico. Apressat pels dirigents catalanistes més veterans, el PSC s'enfronta al mirall.

Les reflexions de l'encara president del PSC a Girona Joaquim Nadal a les pàgines d'aquest diari van aixecar una polseguera important a la seu del carrer Nicaragua. L'exdirigent socialista reclamava al PSC una aposta més clara a favor de la consulta sobre la independència i criticava que la direcció del partit “quan ha calgut triar, massa sovint s'ha equivocat en la tria”. Les reflexions de Nadal van tocar os. Només hores després, Navarro va piular a Twitter que “el PSC ha d'estar unit”. Por d'una ruptura? El líder dels socialistes va respondre a Nadal que el seu partit “és l'únic que pot construir un futur basat en l'acord” ja que, com ha defensat diverses vegades, creu que fer una consulta legal i acordada al 2014 és molt difícil perquè l'acord amb el govern del PP s'entreveu altament improbable.

Altres dirigents del PSC, com l'alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, també van discrepar de l'article de Nadal perquè, segons va dir en una entrevista a Catalunya Informació, el PSC ja té una posició molt clara sobre el dret a decidir. Ballesteros opina que han d'apostar pel federalisme i “una nova relació amb Espanya sense dèficit fiscal” evitant alhora que creixi l'independentisme.

El mateix Nadal va voler replicar les crítiques i va afirmar, també a Twitter, que “no podem anar bé si s'interpreten els articles d'avui [per ahir] com carregant contra” quan, segons ell, “expliquen i argumenten molt més que carreguen”. La tensió, però, va in crescendo entre els socialistes. Cada article, cada tuït i cada moviment s'analitzen amb lupa per saber si estan a favor o en contra del discurs que marca el pinyol d'alcaldes liderat per Navarro i Balmon.

Propera estació del debat socialista: la Via Catalana. Els corrents crítics catalanistes probablement decidiran aquesta setmana si participaran o no participaran a títol personal en la cadena humana independentista de l'Onze de Setembre. La trobada de sectors catalanistes d'aquest dijous, a Torroella de Montgrí, marcarà el ritme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.