cultura

La Biblioteca de Girona tancarà divendres per obrir una nova era

Els quinze treballadors iniciaran dilluns vinent la catalogació de cent mil documents, que es començaran a traslladar al gener a la nova seu d'Emili Grahit

La nova biblioteca s'inaugurarà per Sant Jordi del 2014

“La nova biblioteca canviarà la ciutat i els hàbits culturals dels ciutadans”, diu la directora de la Biblioteca Pública de Girona, Lourdes Reyes, sobre la seu a la qual es traslladarà aquest equipament els pròxims mesos per obrir les portes al carrer Emili Grahit, a la zona de les antigues casernes, el dia de Sant Jordi del 2014. No serà un trasllat fàcil: és una biblioteca amb més de 160 anys d'història, durant els quals ha reunit uns 300.000 llibres i altres documents, ara acumulats en sis plantes de magatzems gairebé laberíntics, a la Casa de Cultura.

Per això, la Biblioteca Pública de Girona (BPG) tancarà al públic definitivament la seu actual divendres vinent, el 30 d'agost del 2013 –una data que ja és per a la història–, a les tres de la tarda. Per tant, la biblioteca estarà tancada al públic gairebé vuit mesos, una mesura que no ha agradat a tothom però que Reyes justifica amb arguments sòlids: a partir de dilluns, els quinze treballadors que té la biblioteca estaran dedicats plenament a catalogar els cent mil documents que ocuparan les tres plantes obertes al públic de la nova seu –hi ha un soterrani dedicat a magatzems i despatxos, que fins i tot té un pàrquing per a un futur bibliobús– i hauran d'implantar a tots aquests llibres i materials diversos els microxips d'un nou sistema de radiofreqüència. Són els 60.000 documents que ara té la biblioteca exposats i uns 40.000 més que fins ara eren als magatzems per falta d'espai, més les noves adquisicions que s'han realitzat en els últims mesos amb els 200.000 euros del fons fundacional –es preveu la mateixa quantitat, l'any vinent– que dóna la Generalitat a les biblioteques que estrenen seu. Tota aquesta feina és la que es farà internament a la seu actual fins al 31 de desembre vinent, amb la previsió que el 7 de gener del 2014 comenci el trasllat a la nova seu d'una mitjana de cinc mil documents al dia, ja catalogats i emplaçats definitivament a les lleixes i la resta del mobiliari que s'hi instal·larà a partir del novembre vinent. Segons Reyes, amb la plantilla actual és impossible portar a terme aquesta tasca gegantina i atendre el públic alhora. “Esperem créixer en personal, entre altres coses per poder obrir la biblioteca els diumenges, però no serà immediat.”

Suport de les municipals

Als possibles descontents pel tancament durant vuit mesos de la biblioteca més cèntrica de la ciutat, la directora els recorda que Girona “és l'única gran ciutat catalana que té la xarxa de biblioteques municipals completa”, amb quatre biblioteques i dos punts de lectura de barri. “Ni Lleida ni Tarragona tenen biblioteques municipals. Quan la Biblioteca Pública de Lleida va canviar de seu, va haver de tancar durant un any i mig, amb un sol punt de lectura a tota la ciutat.” A més, està previst que l'actual biblioteca Ernest Lluch, situada al barri de Palau i molt a prop de la nova seu de la BPG, es traslladi més endavant a la Casa de Cultura, de manera que el centre de Girona no es quedi sense biblioteca. L'objectiu és que qualsevol gironí tingui una biblioteca a deu minuts a peu.

Però Reyes sobretot vol transmetre el missatge que l'espera valdrà la pena: la nova seu no només multiplicarà per set l'espai destinat al públic i les places de lectura de l'actual, sinó que serà un equipament amb múltiples possibilitats per passar-hi una bona estona, sols o en família. “Serà una biblioteca de llarga estada, on com a mínim t'hi passaràs una hora i mitja, mentre que ara la majoria d'usuaris no es queden més de cinc minuts. La biblioteca podrà parlar, però ara està muda per atapeïment”, diu Reyes. A la planta baixa –la de més moviment, oberta també els diumenges–, hi haurà la cafeteria, l'hemeroteca amb la premsa del dia i dos televisors, els espais destinats a novel·la, poesia i teatre, i una gran sala infantil. Al primer pis hi haurà els CD i els DVD, i tot el que tingui a veure amb lleure, aficions i autoaprenentatge, i al segon pis, l'apartat de patrimoni, la col·lecció local i les seccions de geografia, història, art, món del llibre, etc. Dues sales d'actes obertes a tot tipus de col·lectius, una sala ben equipada per a investigadors, espais per a exposicions, etc. Així serà la Biblioteca Pública de Girona en un futur ja molt proper.

Vuit moments importants en la història de la biblioteca

1848 La biblioteca obre la seva primera seu a l'Institut Vell del carrer de la Força, amb 4.500 volums.

1951 Per Sant Narcís s'inaugura a la seu actual, que va ser hospici fins al 1963.

1962 Primera ampliació, fins al 1964. El 1966 s'inaugura la Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana.

1982 La biblioteca passa a ser gestionada per la Generalitat de Catalunya.

1999 El catàleg ja és consultable per internet. El 2002 s'inicia la consulta pública d'internet dins la biblioteca.

2011El 13 de febrer comencen les obres de construcció de la nova seu a les casernes.

2013 El divendres 30 d'agost, a les 3 de la tarda, la biblioteca actual es tancarà al públic definitivament.

2014 La diada de Sant Jordi està previst que s'inauguri la nova seu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.