Medi ambient

medi ambient

Mesures per evitar més morts d'abelles a Santa Coloma

Els agricultors no utilitzaran un insecticida

La investigació conclou que aquest producte no va ser el que les va matar

La investigació oberta arran de la mort massiva d'abelles aquest estiu a Santa Coloma de Farners determina que els productes fungicides, insecticides i herbicides utilitzats pels agricultors de l'entorn eren legals i utilitzats en la mesura correcta, segons ha informat la Generalitat. I que, a més, les abelles no van morir a causa d'aquests productes. “En cap de les anàlisis s'ha revelat que hi hagués dosis letals en la utilització dels productes, que era la causa que ens pensàvem”, va explicar Vicenç Estanyol, director dels serveis territorials a Girona del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Apicultors i agricultors han acordat, amb la mediació de la Generalitat, diverses mesures per mirar d'evitar que es produeixi un altre episodi de mort massiva d'abelles. Tot i que la investigació conclou que les abelles no van ser enverinades per l'ús d'aquests productes, una de les mesures acordades és no fer servir un insecticida anomenat Fosmet, que va ser emprat per un agricultor de la zona tres dies abans del primer episodi de mort massiva d'abelles. Se'ls ha demanat “de bona voluntat” –perquè és un producte legal i s'ha demostrat que l'han utilitzat com estableix la normativa– que no el tornin a utilitzar, “si no els genera minva econòmica”, segons va detallar Estanyol.

La segona mesura acordada és que tapin amb terra les roderes dels tractors on s'acumula l'aigua, i la tercera, que els agricultors informin la Generalitat de tots els tractaments fitosanitaris que facin per veure si poden determinar en el futur la causa de la mort d'abelles.

Al juny apicultors de Santa Coloma de Farners van viure dos episodis de mort massiva d'abelles. Hi va haver milions d'abelles mortes, entre un 20% i un 30% de la producció. Les causes no han quedat clares en l'extensa investigació feta pel departament d'Agricultura, i no s'entén per què només ha passat a Santa Coloma, on fa anys també s'havien produït situacions similars.

LA FRASE

S'ha constatat que els productes fungicides, insecticides i herbicides eren legals i que les dosis emprades no eren letals
Vicenç Estanyol
director d'agricultura a Girona

LA XIFRA

3
mesures
han acordat apicultors i agricultors, amb la mediació de la Generalitat, per evitar més morts d'abelles.

Rastreig en un radi de 3 km

La investigació del Departament d'Agricultura va consistir en un primer moment a prendre una mostra de la massa d'abelles. El laboratori, però, va determinar que era insuficient. Seguidament, l'equip de sanitat vegetal hi va afegir mostres de fruiters, de fulles i d'aigües que hi ha en un radi de 3 km d'on es van morir les abelles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.