cultura

Martí Zuviría té corda

Albert Sánchez Piñol continuarà la saga del protagonista de ‘Victus' fent-lo combatre en la guerra d'indis contra colons a Carolina del Sud el 1715

“El que és un infern per als historiadors és un camp de llibertat per als narradors”

L'escriptor Albert Sánchez Piñol vol il·lustrar el pas del món antic a la modernitat a través del personatge protagonista de Victus, Martí Zuviría. Ahir, en declaracions a aquest diari, explicava que aquest ajudant de Villarroel en la defensa de Barcelona durant el setge del 1714 (trama de Victus) continuarà explicant passatges des de la Viena on acabarà morint. El segon passatge serà el de l'exili a Amèrica. Zuviría podria participar en la batalla de Yamasee, el 1715, col·laborant amb els indis que van estar a punt de vèncer els colons.

Sánchez Piñol reconeix que Martí Zuviría és un personatge molt atractiu per als narradors perquè té molts buits històrics: el que “és un infern per als historiadors” és un “camp de llibertat per als narradors”. Zuviría pot ser un personatge real que enllaci fets reals amb uns capítols de ficció. Si el 1714 representa el món antic, la modernitat arribarà amb la Revolució Francesa, el 1789. Tot i que això pugui semblar inversemblant, l'autor indica que hi ha dades històriques d'algun participant del 1714 que va viure cent anys i que, per tant, podria coincidir amb els inicis de la Revolució Francesa. Aquesta epopeia és la que Sánchez Piñol provarà d'anar construint, a mesura que els seus projectes narratius i guions cinematogràfics li ho permetin.

També ahir, Sánchez Piñol i el comissari dels actes de reobertura del Born 1714, historiador i periodista, Toni Soler, van participar en el magazín de Catalunya Ràdio, tot anunciant el reinici del cicle Instint a la sala Barts, en què polemitzaran i entretindran amb la conversa titulada Els catalans sabem guanyar? (dilluns, 20.30 h). Durant el programa, i en relació al fet que Mariano Rajoy revelés que aquest estiu s'ha llegit Victus, Sánchez Piñol ironitzava ahir tot dient que “tots els lectors són benvinguts, costa molt tenir-ne”... De fet, ell mateix va comentar que José Luis Rodríguez Zapatero havia llegit La pell freda (La Campana, 2002) quan també era president del govern.

‘Victus' al cinema

S'han venut més de cent mil exemplars de Victus en les edicions catalana i castellana (la llengua en què va sortir inicialment, el 2012). Sánchez Piñol, que té pendent que es desencallin els projectes cinematogràfics a partir de les dues novel·les (a Victus també hi intervé com a guionista), augura que la desfeta catalana del 1714 acabarà sent un gènere literari. “Hi ha tants personatges a narrar que has de fer-ne un càsting, una tria”, ironitzava ahir l'escriptor barceloní.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.